Af Flemming Møller Mortensen
Udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde (S)
Forestil dig at få tæsk af politi og soldater, fordi du fredeligt protesterer imod din regerings politik. Forestil dig at blive fængslet, blot fordi du er LGBTI-person eller fagforeningsaktivist. Forestil dig at leve i et land, hvor medierne ikke har frihed til at dække begivenhederne, som de vil. Forestil dig, at dit internet bliver blokeret eller at du bliver hacket, så du ikke kan kommunikere digitalt.
Det er desværre virkeligheden i mange udviklingslande, hvor demokrati og menneskerettigheder er under stort pres netop nu. Vi ser det bl.a. i Tanzania, hvor flere civilsamfundsorganisationer i oktober udtrykte stor bekymring over begrænsninger i muligheden for at engagere sig og deltage i den politiske proces. Og i Uganda, hvor der har været rapporteret om forfølgelse, chikane, arrestationer, tortur og i visse tilfælde drab i forbindelse med det netop overståede valg. COVID-19 pandemien misbruges flere steder som undskyldning, for at indføre restriktioner og indskrænkninger, der reelt ikke kan begrundes med hensynet til sundhed.
Der raser en global værdikamp. Det er triste tider. Men netop derfor også tid til at handle. Og udviklingssamarbejdet kan gøre en forskel. Regeringen handlede med COVID-19-hjælpepakkerne i 2020 med støtte til indsatser mod det stigende pres på civilsamfundets råderum og de menneskerettighedskrænkelser, som krisen medfører. Og det gør vi nu med et nyt dansk initiativ til direkte beskyttelse af de enkelte menneskerettighedsforkæmpere i deres lande eller i nabolande.
Det nye initiativ skal hjælpe de menneskerettighedsforkæmpere, der føler sig truet. Vi vil meget direkte støtte mennesker, der kæmper for demokratiet og for menneskerettigheder, ofte med livet som indsats. Med en bevilling på knap 10 mio. kr. over de næste to år er der etableret en helt ny mekanisme med navnet ”Claim Your Space” i samarbejde med Globalt Fokus, som er en platform for danske organisationer engageret i international udvikling og humanitært samarbejde. Vi vil her tilbyde adgang til hurtig og akut assistance til menneskerettighedsforkæmpere, der er i fare eller under pres. Det handler f.eks. om at sikre fysisk sikkerhed, lægebehandling, juridisk og strategisk rådgivning, og værn mod digitale overgreb. Støtten er målrettet alle forkæmpere og aktivister, grupper eller organisationer, der samarbejder med danske civilsamfundsorganisationer eller lignende – eller som modtager dansk udviklingsbistand – i Afrika syd for Sahara eller i danske prioritetslande. Vi vil kunne hjælpe de folk, der føler sig forfulgte, så de kritiske røster for menneskerettigheder og demokrati ikke trues til tavshed, men kan opretholde deres arbejde så vidt muligt.
Vi støtter allerede organisationen Front Line Defenders, der bl.a. yder akut assistance til kvindelige menneskerettighedsforkæmpere i udviklingslandene. Vi har også sat spot på digital undertrykkelse af menneskerettighederne, bl.a. gennem partnerskaber om digital modstandskraft, der tilbyder hurtig hjælp til forkæmpere, der kommer under digital pres eller støtte til aktivisters brug af videooptagelser til at afdække menneskerettighedskrænkelser. Sidst har vi styrket indsatsen for ytringsfrihed og frie medier med en bevilling til WAN-IFRA, der i Afrika skal bidrage til at sikre adgang til information af høj kvalitet fra uafhængige og professionelle kilder og derigennem bidrage til at skabe meningsfuld og informeret deltagelse i demokratiske processer. På området har vi allerede et partnerskab med den danske organisation Danwatch om at styrke kapaciteten for undersøgende journalistik, for derigennem at holde myndigheder ansvarlige.
Claim Your Space mekanismen vil foreløbigt løbe frem til 2022. Globalt Fokus vil løfte opgaven i tæt samarbejde med en række danske civilsamfundsorganisationer – og med armslængde til Udenrigsministeriet, som ikke får indflydelse på eller orientering om hvilke enkeltpersoner eller organisationer, som modtager assistance. Men vi vil følge arbejdet tæt med henblik på læring til brug for eventuel støtte til lignende, fremtidige initiativer. For menneskerettighederne er netop rettigheder for alle mennesker.
Vi vil ikke stiltiende acceptere, at de bliver knægtet.