Vrå Højskole inviterer alle til en kæmpe festdag d. 5. november 2022. Skolen har sammensat et tætpakket program, der starter med højskolebrunch og slutter med et brag af en højskolefest.
Højskolens køkken serverer brunch kl. 9:30-11:00, herefter starter dagens festlige program med talere, sang, dans, film, foredrag – og meget andet. Undervejs er der stort kaffe- og kagebord, hvor blandt andet byens beboere er med-bagere. Kl. 18:00 er der aftenbuffet og bagefter fest til den lyse morgen i Kunstsalen.
Du behøver ikke tilmelde dig for at deltage, men madbilletter skal købes på forhånd. Henvendelse på skolens kontor, tlf. 9898 1010 eller på mail: info@vraahojskole.dk
Vrå Højskole startede ikke i Vrå
Efter 150 år med højskole i Vendsyssel er der en overflod af historier at fortælle. Tidligere forstander Eigil Nielsen beretter om højskolens oprindelse:
Vrå Højskoles historie startede i Stenum, 7 km fra dens nuværende placering. Kirstine og Jørgen Terkelsen startede nemlig den første grundtvigske højskole i Vendsyssel på Kirstines fødegård i 1872. Sidenhen kom jernbanen til Vrå, og det blev besluttet at flytte højskolen nærmere togstationen.
I de første mange år blev der udbudt almindelige skolefag som dansk, skrivning og regning sammen med mere landbrugsfaglige tilbud. Ved siden af havde man de mere traditionelle højskolefag med foredrag og livsoplysende fag. Eleverne boede på 4-mands værelser med to senge. Ved indmeldelse skulle eleverne oplyse, om de medbragte under- eller overdyne. Drengene kom på højskole om vinteren og pigerne om sommeren.
I ’97 var prisen for et højskoleophold på Vrå Højskole 5 kr. pr. måned, så et semester på højskole kostede i alt 25 kr. Det var selvfølgelig i 1897, ikke 1997. I 2023 koster et semester i alt 42.900 kr.
Tradition for forandring
“Der er sket meget, siden Vrå Højskole startede for 150 år siden. Der har været op- og nedture, som med alt andet i samfundet. Til tider har der været fuldt hus – som nu – og enkelte gange har skolen været tæt på at lukke. Vi har oplevet at have brug for støtte. Det har vi fået, og det er vi taknemmelige for.
På ét punkt holder vi ekstra godt fast i traditionerne: vi har været i konstant udvikling og forandring siden 1872 – “og det vil vi fortsætte med”, udtaler forstander Anne Friis. Hun tilføjer: “Når vi får besøg af tidligere elever, er de ofte forbavsede over, hvor store ændringer der er sket på skolen, selvom det kun er få år siden, de var her sidst. Dette jubilæum giver god mulighed for at komme forbi og se alt det nye med egne øjne. Samtidig er der god mulighed for at møde gamle højskolekammerater.”
Et tætpakket program
Tidligere elever opfordres til at medbringe egne værker, som der vil være mulighed for at udstille i Foredragssalen. PixlArt kommer med deres digitale udstillingsbus. Der vil være aktiviteter for alle aldersgrupper, bål i haven, mini-foredrag af nuværende undervisere, der bliver vist film fra højskolens 100-års jubilæum, Keld-pedel underviser i folkedans og meget, meget mere.
Blandt talerne er tidligere forstandere Eigil Nielsen og Frederik Christensen, borgmester Søren Smalbro, formand for Folkehøjskolernes Forening Lisbeth Trinskjær, formand for Vrå Højskoles bestyrelse Anne-Marie Heide Hviid og selvfølgelig den nuværende forstander Anne Friis.
Anne Friis slutter af med en invitation: “Vi håber at se gamle elever, tidligere ansatte, samarbejdspartnere, venner, naboer og beboere i Vrå og omegn, børn og voksne, unge og gamle – ja alle, der har lyst til at komme og fejre dagen med os”.
Pris for madbilletter er 95 kr. for brunch, 25 kr. for kaffe og kage, 150 kr. for aftensmad eller 250 kr. for en billet, der kan bruges hele dagen. Det er også muligt at købe jubilæums-øl, brygget af Vrå Bryghus.
Højskolen har indhentet tilladelse til at lave en indsamling i anledning af jubilæet. Bidrag fra personer og virksomheder vil være fradragsberettiget.
Overskuddet fra dagen går til Vrå Højskoles fortsatte drift og udvikling.
Det fulde program for denne store festdag kan ses på https://vraahojskole.dk/150