Trommen og pynten skulle tiltrække kundernes opmærksomhed. To af mændene på billederne er iført en blændende hvid arbejdsskjorte. De var hesteslagtere. Kunderne kunne således bese råvaren i levende live, inden bøffen eller stegen til middagsbordene skulle bestilles.
I dag er det sjældent, at man kan finde hestekød hos udvalgte slagtere. I gamle dage var det dog mere almindeligt og der var egentlige hesteslagtere i byerne, hvor folk kunne købe hestekødet. Hestekød var billigere end fx oksekød, da der var mange flere heste i samfundet, hvilket også havde betydning for efterspørgslen. I vore dage spiser vi måske mindre hestekød, fordi flere har fået en personlig tilknytning til hesten. Den er blevet et kæledyr og en hobby, hvor hesten tidligere i højere grad var et arbejdsdyr.
Historisk set har det at spise hestekød også været tabuiseret. Den kristne kirke forbød ligefrem at spise hestekød, da den missionerede og blev udbredt op igennem Europa, hvor de forskellige stammer havde spist hestens kød som led i deres ritualer i forbindelse med ofringer til guderne. Det, at ofre og spise heste i oldtiden, fortæller vi i øvrigt meget mere om i udstillingen ”Dødens Teater”, der åbner på Vendsyssel Historiske Museum senere på året.
Illustrationer:
Billedserie: Trommeslageren og den pyntede hest i hhv. Vestergade og på Axeltorv den 27. juni 1933. Billedserien er optaget til Nationalmuseet. Fotos: Kaj Uldahl. Historisk Arkiv/VHM. Personalet foran C. O. Christensens Hesteslagteri, Østergade 52 i Hjørring, 1937. Foto: Historisk Arkiv/VHM.
Kilde: Vendsyssel Hisoriske Museum.