Sæsonen for et af de mest spektakulære himmelfænomener er for alvor skudt i gang, skriver TV2 Nord.
I den seneste periode har TV 2 Vejret modtaget billeder af nordlys, der har lyst den mørke nattehimmel flot op i alverdens farver.
Så sent som natten til tirsdag var flere danskere ude i septembernatten for at forevige det smukke lys, der bære det latinske navn aurora borealis.
Normalt kan man i Danmark kun se nordlys som et svagt ulmende lys mod nord. I praksis er det kun ude over havet, et sted uden lysforurening, man normalt vil kunne skimte det. Forholdene er bedst ved den jyske vestkyst og Nordvestsjælland.
Men med et kamera med lang lukketid kan fænomenet give et flot resultat. Også her i landet.
Det var blandt andet tilfældet ved Fynshav, hvor nordlyset lyste flot op bag nattens skyer.
Et krav for at se nordlys er, at nattehimlen har få eller ingen skyer. Dette var bestemt ikke tilfældet alle steder.
Sådan opstår nordlys
Nordlys befinder sig over de arktiske områder i den såkaldte ionosfære i mellem 90 og 500 kilometers højde.
Som det fremgår af nedenstående satellitfoto, kunne nordlyset ses fra rummet som en lysende stribe på tværs af Skandinavien.
Lyset udløses af elektrisk ladede partikler fra solen, der rammer Jordens magnetfelt i forbindelse med kraftige eksplosioner i Solens øvre atmosfære. Disse eksplosioner kaldes også for solstorme.
De elektrisk ladede partikler går i forbindelse med ioniserede atomer og udsender det fluorescerende lys, som kan ses på himlen.
Farverne afhænger af, hvilke stoffer der påvirkes. Den mest normale farve er grøn, hvilket udløses af iltatomer. Rødlige farver udløses af ioniseret nitrogen.
Højsæson for nordlys
På lørdag er det efterårsjævndøgn, og det er faktisk en af de tider på året, hvor der er bedst chance for at se kraftigt nordlys.
Der findes nemlig to deciderede nordlyssæsoner, hvilket er marts-april og september-oktober. Disse måneder ligger omkring jævndøgn.
Under jævndøgn er der en generelt højere geomagnetisk aktivitet, hvilket medfører større chance for nordlys. Det skyldes, at der er en tydelig sammenhæng mellem orienteringen af Solens magnetiske felt og Jordens akse.
Derudover spiller Jordens hældning i forhold til Solen også en vigtig rolle. Ved jævndøgn vender en større del af den nordlige halvkugle mod Solen og er dermed mere eksponeret for indgående solpartikler.
Samtidig har Solen nogle 11-årige cyklusser, hvor der er perioder med højere aktivitet på Solen. Og her befinder Solen sig i en maksimumperiode med et forøget antal solstorme til følge.
Alle disse kombinationer er med til, at vi for tiden har gode muligheder for at se kraftigt nordlys fra lille Danmark.
Kilde: TV2 Nord.