Alle aftaler og tilladelser er i hus. Den består af tre sammenhængende ruter på 4, 8 og 12 kilometer i og omkring Tversted. Naturring Tversted går gennem enestående natur – sandstrand, klitter, strandsump, overdrev, enge, skove, markkanter og vådområder.
Der er hav, søer og tre åer med hver deres plante- og dyreliv. Er man heldig og tålmodig kan man opleve nikkende kobjælde, blodrød storkenæb, sommerfuglen sortbrun blåfugl, natravne, grønspætter og man kan måske møde en ægte vendelbo, en tværing.
Drømmen om Tversted
Naturring Tversted er en del af Drømmen om Tversted, som blev skabt af 100 borgere i 2020. En arbejdsgruppe på 8 personer påtog sig opgaven med at etablere en vandrerute, der binder byen,sommerhusområderne og den fantastiske natur sammen fra Uggerby Å i vest til Stok-møllen i øst og Tannisbugt i nord til Kirkebyen i syd.
Hundredvis af frivillige arbejdstimer
Gruppen har holdt 31 egne møder, og har brugt hundredvis af timer på dialog med grundejere, fondsansøgninger og tilladelser fra myndigheder. Budgettet for den enestående rute er på beskedne 1.350.000 kr., og pengene er kommet via tilskud fra Friluftsrådet, Spar Nord Fonden, Hjørring Kommune, Nordea Fonden, Hedeselskabet, NordEnergi og Feriepartner.
– Naturringen er med til at binde Tversted sammen, både fysisk og mentalt. Det er et fælles projekt, der er skabt af frivillige borgere og af turistforeningen. Gennem mange år har både lokale og turister savnet vandreruter, hvor de er sikre på, at det er lovligt at færdes uden at ødelægge den natur, vi alle sammen holder så meget af. Det er lykkedes med NaturringTversted, at skabe en helt fantastisk vandrerutegennem et af Nordjyllands aller smukkeste og unikke naturområder, fortæller Gert Nielsen fra arbejdsgruppen.
En del af ringen bruger Vestkystruten og Nordsøstien,noget er på andre eksisterende offentlige stier og noget er på nye stier. Men gruppen har lavet aftaler med en række lodsejere om at benytte stier på deres arealer. Langt de fleste har bakket op om det lokale projekt, og enkelte har takket nej, hvorefter arbejdsgruppen har ændret ruten.
I de kommende uger nedgraves 100 nye rutepæle og der påsættes 400 retningspile- og informationstavler, så det bliver let at følge ruten.
Havtornfarvet logo
Gert Nielsen og de øvrige naturringfolk er i disse uger i gang med at markere ruten med pæle med Naturringens havtornfarvede logo. På nogle af dem er der QR-koder med link til historier om kultur, natur og historie fra stedet. Alle informationer kommer til at ligge på Naturringtversted.dk og Tversted Borger- og Turistforenings hjemmeside, og der bliver også lavet en folder med kort og beskrivelser.
Bordwalk, ny bro og handicapvenlig shelter
Der bliver etableret en bordwalk (lav gangbro) hen over strandsumpen ved Tversted søerne, så gæster kan gå tørskoet fra søerne og ud til Tannisbugt. Den gamle nedslidte bro over Tversted Å bliver erstattet af en ny gangbro. I skoleskoven ved Fælleden bliver der etableret en handicapvenlig shelter.
Tankesteder
De steder på ruten, hvor udsigten er særligt smuk, har Naturring Tversted udnævnt til Tankesteder. Her står der en bænk og et informationsskilt/QR-kode. Så kan man tanke op med viden og med mad og drikke, og man kan lade tankerne vandre, mens man nyder roen og kigger ud over den fantastiske natur.
Arbejdsgruppen satser på at holde officiel indvielse i efterårsferien – men ikke på at nedlægge sig selv. Ruten skal certificeres og markedsføres i ind- og udland, og så skal den vedligeholdes og udvikles hen ad vejen.
Foto: Privat.
Glæder mig til at gå turen. 🚶♀️🚶♀️🚶♀️
Kan man finde igennem delene her i efteråret ?
Det lyder rigtig dejligt . Godt gået 👍