Det nye projekt med solenergi, der her skal nævnes, er ikke omfattet af det oplæg, som Hjørring Kommune tidligere har sendt i høring, men er indsendt separat i samarbejde med nogle lokale borgere og Lønstrup Vandværk. Borgerne og sidstnævnte bliver ifølge Gert Jensen, som er dirketør i Wenbo A/S, også ejere af anlægget i Lønstrup.
Der er tale om et solcelleanlæg øst for Lønstrup by på 10 HA med en effekt på ca. 12 MW, som årligt vil kunne producere omkring 14 mill. kWh. Det vil være tilstrækkeligt til at dække vandværkets og hele Lønstrups elforbrug, incl. de mange sommerhuse i byen. Anlægget placeres ved siden af de fem eksisterende vindmøller, som man projekterede efter samme lokalejede model tilbage i slutningen af 80’erne.
– Det er min klare opfattelse, at der kan projekteres mange tilsvarende mindre anlæg i kommunen af andre lokalt engagerede borgere, ligesom der blev med de tidligere lokale vindmøllelaug. Det vil samtidig kunne generere mange lokale arbejdspladser, og indtjeningen fra anlæggene vil blive beskattet i Hjørring Kommune i modsætning til de foreslåede voldsomt store projekter. De projekteres og ejes stort set alle af udefra kommende virksomheder og investorer, som kommunen ingen fordel opnår ved, forklarer Gert Jensen.
Det sidste udelukker ifølge Gert Jensen det første, da de mange foreslåede store projekter, der skal behandles af byrådet, optager den begrænsede net-kapacitet, man har i kommunen. Byrådet skal derfor vælge, om man ønsker at placere mange kæmpe projekter i kommunen, som hverken giver skatteindtægter eller arbejdspladser, blot for at forsyne tysk industri med billig grøn strøm.
Eller om man ønsker at styrke det lokale engagement i vores egen kommune, og skabe mange nye arbejdspladser og et betydeligt ekstra skattegrundlag til kommunens egen udvikling, samt følgelig heraf producere den CO2 neutrale energi til vendelboerne selv.
– Det bliver spændende at se, hvad politikerne vælger, slutter Gert Jensen med henvisning til den skillevej, som byrådet nu står ved i Hjørring Kommune.