Op til konferencen havde LandboNord, i samarbejde med rådgivningsvirksomhederne Spiras og Vkst, analyseret 235 landbrugsregnskaber for 2023 til en af de største analyser af erhvervet.
Regnskabsanalysen havde op til konferencen skabt overskrifter i medierne med budskabet om, at Landmændene rammes hårdt af rentehammeren, og deltagerne til LandboNords Landbrugskonference fik mulighed for at fordybe sig i konklusionerne og få inspiration til nye initiativer.
– På trods af vejr og vind, stigende renter og stramme rammevilkår, så er der stadig rig mulighed for at udvikle sin landbrugsvirksomhed. Det kan være i forbindelse med generationsskifter, strategi for virksomheden eller initiativer i forbindelse med landbrugets grønne omstilling. Uanset hvad du som landmand har brug for, så viser vores Landbrugskonference igen i år, hvilke muligheder du har for at få den nyeste viden, sparring og uvildig rådgivning med LandboNord, siger adm. direktør i LandboNord, Uffe Bertelsen.
CO2-afgift er den ukendte faktor.
Formiddagen bød på indlæg fra fire af LandboNords fagudvalg: Kvæg, Gris, Økonomi og Planter, der i år var blevet optaget på forhånd ude på udvalgsformændenes bedrifter. Her kom de med status på 2023 og deres forventninger til 2024. Overordnet var forventningerne positive, men en varslet CO2-afgift for landbruget er stadig en ukendt faktor, som mange savner svar på.
Formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard.
En af dem er formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, som kom på lige efter udvalgsformændene. Her fortalte han blandt andet om, hvordan trepartsforhandlingerne om den varslede CO2-afgift foregår, og hvilket omfattende arbejde der ligger forude. Inden der blev dykket ned i regnskabsanalysen, kom formand for LandboUngdom, Niels Skovgaard, med sit syn på fremtidens landbrug, hvor den grønne omstilling bliver helt central – blandt andet ved at blive mere selvforsynende med en bedre udnyttelse af ressourcerne. En vision som formand for LandboNord, Torben Farum, godt kan følge.
– Jeg synes, det er hammerspændende at se, hvordan vi kan udvikle landbruget, og det er interessant at høre, hvordan Niels Skovgaard ser vores erhverv fra nye vinkler. Der sker rigtig meget udvikling i øjeblikket, og vi har alle et ansvar for at præge udviklingen af dansk landbrug, så vi også i fremtiden har et erhverv i verdensklasse, som vi kan være stolte af. På en dag med Landbrugskonference bliver jeg bare bekræftet i, at vi er mange landmænd, som er nysgerrige på, hvordan vi kan udvikle vores bedrifter til gavn for vores virksomheder og kommende generationer, siger Torben Farum.
Masser af inspiration og analyser
Dagens program favnede bredt. Dels med regnskabsanalysen fordelt på kvæg, gris og planter, og efter frokosten var der blandt andet indlæg om holdbare køer, indeklima i stalden, fodring, bioenergi med muligheder, kontrakter og CO2-certifikater. Landbrugets afhængighed af verdenspolitik blev understreget ved dagens sidste indlæg, hvor lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier, Peter Viggo Jakobsen, gav sin dugfriske sikkerhedspolitiske analyse af verdens konflikter.
Strategi- og virksomhedskonsulent i LandboNord Louise Rødkær Hermansen.
Energirådgiver i LandboNord Leif Köhne.
Kilde og foto: LandboNord.
I loved as much as you will receive carried out right here The sketch is attractive your authored material stylish nonetheless you command get got an impatience over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike