Mere klart vand, flere fisk, mindre iltsvind, færre alger og mindre forurening. Der er kun grund til at juble over den politiske aftale om den grønne trepart, som blev præsenteret mandag formiddag. Danske fiskere har i årtier gjort opmærksom på de massive miljøproblemer i vores fjorde og kystnære farvande, og endelig ser der ud til at ske noget.
– Ingen er mere afhængige af et godt havmiljø end de danske fiskere, så vi glæder os naturligvis over, at der nu er indgået en ambitiøs aftale om at få reduceret kvælstofudledningerne fra landbruget, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.
Samtidig bemærker Svend-Erik Andersen, at dansk landbrug kalder aftalen for en sejr. Det er afgørende for de danske landdistrikter, hvor produktionserhverv som fiskeri og landbrug skaber beskæftigelse, aktivitet og sunde fødevarer og bærer en særlig kultur.
– Det er vigtigt, at aftalen her finder balancen mellem benyttelse og beskyttelse af naturen, så vi også fremover har fødevareproduktion i verdensklasse i Danmark. Fødevareproduktionen i Danmark skal udvikles – ikke afvikles. Og producenterne skal selvfølgelig erstattes for det, de mister, og hjælpes i omstillingen, siger Svend-Erik Andersen.
Internationale forhold spiller en rolle
Danmarks Fiskeriforening er også fuld af forståelse for, at man i aftalen friholder Bornholm, fordi problemerne i Østersøen skyldes internationale forhold og ikke kun udledningen fra Danmark.
– Østersøen er et kapitel for sig, som blandt andet fortæller historien om et årelangt politisk svigt. Jeg er glad for, at det er en del af aftalen, at der skal arbejdes med at få andre lande til at reducerer forureningen i Østersøen. Vi skal have gang i et helt nødvendigt internationalt samarbejde, hvis vi skal rette op på miljøtilstanden i Østersøen, siger Svend-Erik Andersen.
Danmarks Fiskeriforening mener, at Danmark bør udpege en international miljøminister for Østersøområdet.
– Vi er nødt til at have langt tættere kontakt med lande som Tyskland, Polen, Sverige og for at få stoppet forureningen i Østersøen. Det gør vi ikke alene ved at sætte ind på Bornholm. Der skal ske noget nu, siger Svend-Erik Andersen.
Kilde: Fiskeri Tidende.