Hvor svært kan det være? Oksekød er kød fra okser og i denne sammenhæng som oftest tamkvæg. Dernæst bør det selvfølgelig præciseres, at oksekød kan skæres ud til blandt andet stege og bøf eller hakkes til tatar, hakkebøf eller kødsovs. Dermed er alt altså bare alligevel ikke sagt om det gode oksekød.
Tag nu bare en bøffer fra Kødboxen. Vel at mærke en striploin steak. Striploin er kort fortalt en udskæring af oksens rygmuskel, der går hele vejen fra højrebet til og med tyndstegen. Navnet antyder desuden, at det oprindeligt er en amerikansk udskæring. Eftersom det er en udskæring fra én enkelt muskel, indeholder en steak herfra meget lidt bindevæv eller fedt, men til gengæld en intramuskulær fedtmarmorering, som giver masser af smag og saft til kødet.
Dermed er det hele imidlertid heller ikke sagt, fordi det ifølge bøfeksperter naturligvis ikke er ligegyldigt, hvor kvæget har levet.
– Vores striploin steaks er fra kornfodrede Black Angus fra Potenza i Uruguay, hvor kvæget græsser ude hele året på de frodige stepper i et klima, som simpelthen bare er det bedste for opvæksten, hvor de inden slagtning fodres i mindst 100 dage. Dermed er ikke bare kvægets fødeoptag optimalt, men dyrene er heller ikke stressede og smagen derfor den bedste, fortæller Jan Hansen fra Kødboxen.
Fredag aften skulle al den her snak om kød og kvalitet, som vi altså forleden lagde øre til hos Kødboxen, så efterprøves med et par striploin steaks på gårdhavens grill hjemme på Nejstbrinken. Helt enkelt kun med salt og peber samt spidskål, løg kartofler og salat til kødet. Det var simpelthen en himmerigsmundfuld.
Hidtil har familien prioriteret animalske produkter med fisk og skaldyr først, hvorefter der i prioriteret rækkefølge kommer lam og fjerkræ samt oksekød og til sidst svinekød. Efter at have smagt en 300 grams striploin steak er oksekødet dog rykket et godt stykke op og ligger nu nok igen lunt placeret lige efter fisk og skaldyr.
Velbekomme!