Af Erik Bilde
Utallige gange gennem mine drengeår brugte han sine aftner sammen med mig, og af og til også min lillebror ved åen.
Da jeg blev gammel nok, begyndte jeg at tage afsted til åen på egen hånd, og da jeg blev konfirmeret bestod blå mandag af en tur til den lokale grejhandler, for at købe en ny fiskestang og derefter resten af dagen ved åen.
Så derfor er og bliver Uggerby Å “min” å, og et vandløb jeg sætter stor pris på, også selv om fiskeriet i stedet for foregår i søer.
Uggerby Å er en 66 km lang og udspringer ved Sterup syd for Hjørring, herefter løber den øst om Hjørring udenom Rønnebjerg, løber gennem Ilbro, Sønderskov, Sindal, Mosbjerg, Bindslev og Uggerby til sit udløb i Tannisbugt vest for Tversted.
Åens vandkvalitet er god, og den løber mange steder gennem meget naturskønne områder. Den er derfor også meget benyttet af såvel kanofarere som lystfiskere. Udover hovedløbet er der også et utal af små vandløb, der løber i Uggerby Å, så hele åsystemet består af flere hundrede km vandløb
Et af de rigtig idylliske steder på Uggerby Å, er det gamle Elværk i Bindslev, der er landets eneste fungerende jævnstrøms elværk, der den dag leverer strøm til forbrugsnettet. Vandturbinen blev sat i drift i 1918, og det fik hurtigt konsekvenser for fiskebestanden i Uggerby å, og det førte til at man i 1929 stiftede Sportsfiskerforeningen for Hjørring og Omegn, for at forsøge et bevare fiskebestanden i åen. Et arbejde, der har stået på lige siden.
I 1997stoppede værket, og det havde en markant positiv indflydelse på fiskebestanden, selv om der er lavet en fisketrappe, der skulle give fiskene mulighed for at komme op i de små bække og gyde, så er det kun en lille del der slap forbi, specielt når en stor del af vandet blev ledt gennem elværket.
Frivillige entusiaster fik renoveret værket og startede produktion igen i 2004, igen til stor skade for fiskebestanden. Nu er det dog snart slut, da et EU vandrammedirektiv har bestemt, at der ikke må være sådanne hindringer i vores vandløb. Selv om det har været Danmark som sammen med Sverige har været bannerførere for at få det vedtaget i EU, har Danmark, og bestemt også.
Hjørring Kommune, været ekstremt fodslæbende med at få det realiseret, hvilket nok må tilskrives en stor lokal modstand. Men inden længe påbegyndes arbejde med at lave et nyt stort omløbsstryg, der kommer til at føre åen uden om fisketrappen, så fiskene får fri mulighed for at trække op i åen.
Selv om det er en forandring, så tror jeg faktisk at Bindslev også kan få lige så stor fornøjelse at det nye område, og det vil med sikkerhed være en kæmpe gevinst for flere hundrede kilometer vandløb, så det er mig en gåde, hvorfor det har skullet udskydes til sidste øjeblik…
Fra elværket kørte jeg også en tur ud til åens udløb i Tannisbugt. Det er også et skønt område, med masser af motiver. Men det er også et område, som gennem de seneste år har ændret sig meget på grund af kysterosion. Således har det været nødvendigt at flytte broen over åen flere hundrede meter ind i landet, da den ellers ville have været styrtet i havet.
Det er vigtigt, ikke kun for dyrene i vandløbene, men også for hele resten af økosystemet, at vi passer godt på vores vandløb. Derfor er der også mange frivillige i forskellige foreninger, herunder sportsfiskerforening, der gør et stort arbejde med at vedligeholde vores vandløb, og sørge for at der er gydepladser til fiskene, skjulester til ynglen og så videre, men også som deltagere i det politiske arbejde, for at sikre at vi har nogle god vandløb her i landet.
Erik Bilde har siden Objektivt set – fotoblog.