En solrig augustmorgen i 2011 slog Friskolen Skallerup for første gang dørene op for undervisning af børn fra 0. til 6. årgang. Friskolen var blevet til ved hjælp af et utroligt hårdt frivilligt arbejde af de forældre og det omgivende lokalsamfund, som i månedsvis havde kæmpet bravt, men forgæves, for at beholde deres lokalområdes folkeskole, Skallerup Skole.
Skallerup Skole lukkede med et brag af en jubilæumsfest, som på én gang var sørgelig og festlig.
Da det stod klart for forældrene til børnene på Skallerup Skole, at kampen ikke resulterede i, at de fik lov til at beholde deres skole, opstod idéen om at starte deres egen friskole. Fra at Hans Peter Wolsing første gang fik luftet idéen, til der rent faktisk stod en friskole, blev der arbejdet hårdt i den bestyrelse, der i december 2010 blev konstitueret. Hele forløbet med at starte en friskole op kræver utallige timer og hårdt frivilligt arbejde.
Den 14. maj 2011 mødtes de ansatte og bestyrelsen for første gang efter diverse ansættelsessamtaler, som blev afholdt i en weekend på Skallerup Skole. Efter dette møde kunne de ansatte begynde at tænke kreative tanker og afholde møder, hvor pædagogiske drøftelser, lavpraktiske detaljer og overordnede linjer blev omdrejningspunktet. Der var utroligt mange ting, der skulle drøftes, overvejes, tænkes igennem og besluttes. Som friskole har man ikke bare lov til, men også pligt til, at drive en anderledes skole, som både kan stå mål med folkeskolen, men som også skal adskille sig på nogle mærkbare og vægtige områder.
Der er derfor naturligvis også sket meget på Friskolen Skallerup i de ti år, der er gået. Dels har det stødt stigende elevtal hen over årene betydet, at økonomien ikke længere er skrøbelig og sårbar, og dels er der mange betydningsfulde områder for en friskole, der er blevet søsat og fortsat vil blive videreudviklet på. For at nævne en vigtig del af vores hverdag blev friskolens værdigrundlag gennemarbejdet og forandret af personalet på Friskolen Skallerup allerede efter de første to et halvt år. Det var en fantastisk spændende proces, som mundede ud i det værdigrundlag, friskolen hviler på endnu. Det er så vigtig en del af friskolens kerne, og derfor er det ofte på læberne både i undervisningen i børnehøjde og på møder med både personale, friskolefamilier og bestyrelse.
Et andet meget vigtigt felt, der er udviklet på og fortsat bliver det, er skolens nok vigtigste kendetegn ud over beliggenhed og udearealer – temabaseret undervisning. En arbejdsgruppe bestående af nogle af lærerne samt ledelse og bestyrelse blev nedsat, og målet var at få formuleret ned til mindste detalje, hvordan undervisningen skulle gå fra skemaer til temaer. Således planlægger lærerne i dag på syvende år al undervisningen ud fra fire årlige overordnede temaer, og skemaet består mere eller mindre kun af lærernes initialer, et mødetidspunkt samt et sluttidspunkt på dagene hen over ugen.
Det er utroligt givende og tilfredsstillende at kunne tilvejebring en hverdag for børn i alle aldre fra 0. årgang til nu 9. årgang, som gennemgående er meningsfyldt, relevant, motiverende og sammenhængende for børn og unge. Når de unge kommer ud i livet efter deres tid på Friskolen Skallerup og efter ungdomsuddannelserne, vil de ikke ret mange steder opleve, at de anvender deres lærdom adskilt i små faginddelte områder, men til gengæld i store sammenhængende helheder, som er en af de helt overordnede grunde til, at Friskolen Skallerup i sin tid overhovedet turde træde ud i temabaseret undervisning.
Som et andet særkende kan Friskolen Skallerup ligeledes bryste sig af nogle udenomsarealer, som virkelig kalder på udeundervisning, og således har de yngste årgange en ugentlig udedag på skemaet. 0.-2. årgang har de sidste 7 år modtaget undervisning ude under åben himmel uanset vejret året rundt. Det er noget af det, man også har et stort ønske om at optimere, således at forholdene også kan stå mål med undervisning af både de mellemste og de ældste årgange.
Således er der dagligt meget at være taknemmelig for og dermed også utroligt meget at fejre i lørdags den 25. september, da bestyrelsen afholdt 10 års jubilæumsfest for alle tidligere og nuværende elever, personale, friskolefamilier, lokale, frivillige, støtter og venner af huset.
Der var en utroligt flot opbakning til dagen, som bød på høj solskin fra en blå septemberhimmel, kaffe, kagemand, sang, flag, samvær, taler og højt humør. Efter udstillinger, fotografering af årgange, fællesfoto, kaffe og taler var der budt til middag i Skalleruphallen for dem, der ville det, og også her var opbakningen utroligt flot. Det blev en helt igennem rigtig mindeværdig dag helt efter fødselarens ønske.
Foto: Janne Hartmann Haslund.