Et stykke rugbrød med nyrøget ål, æggestand og purløg har i mange år været en populær ret ved det danske julefrokostbord, når vi sidder der flankeret af familie eller kollegaer.
Selvom mange af os kommer til at savne den intense smag af røget ål, eller af stegt ål ved andre måltider, så bør vi imidlertid helt stoppe med at spise den kritisk truede fisk, hvis den skal have en chance for at overleve, mener de hos Danmarks Naturfredningsforening.
Fuldt stop for al fiskeri af ål – også glasål til opdræt. Sådan lyder det nemlig fra forskerne i Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES, da de kom med deres videnskabsbaserede anbefaling til fiskeriet af ål i 2022.
Fra dansk spisefisk til rødlistet truet art
Den europæiske ål har eksisteret i mere end 70 millioner år viser fossilfund, og ålen levede bl.a. videre, da dinosaurerne uddøde. Nu er ålen på få årtier gået fra at være en almindelig spisefisk i Danmark og i havene omkring Europa til i dag at risikere at forsvinde helt.
Mens andre lande som Irland har forbudt alt fiskeri af ål, så bidrager vi her i Danmark fortsat til ålens nedtur ved at fange og spise den. Trods risikoen for at være med til at udrydde ålen, så fortsætter fiskeriet efter ålen langs vores kyster, i vores fjorde, åer og søer.
-Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at vores børnebørn også får lov at opleve en ål og derfor lukke for både vores fritids- og erhvervsfiskeriet efter den, mener havpolitisk seniorrådgiver i DN, Cathrine Pedersen Schirmer.
Røde alarmklokker, men manglende vilje
Antallet af vildtlevende ål er faldet voldsomt siden 1980 og mængden af åleyngel, kaldet glasål, er faldet med hele 98 procent ved de europæiske kyster. Den europæiske ål er rødlistet af den internationale naturfredningsorganisation IUCN som kritisk truet, og ICES har i 20 år advaret om overfiskeri af ål.
Alligevel blev der i Danmark fanget mere en 180 ton ål i det kommercielle fiskeri og næsten 100 ton i det rekreative fritidsfiskeri i 2020. Samtidig er der i bl.a. Sydeuropa et stort fiskeri af glasål, som bliver solgt til bl.a. opdræt i Danmark.
EU’s fiskeriministre blev den 14. december enig om fiskekvoterne for 2022 – herunder fiskeriet af ål. DN’s opfordring til den danske fiskeriminister har været at totalfrede ålen og følge den videnskabelige rådgivning fra ICES, som anbefaler nul-fangst i både det kommercielt og rekreativt fiskeri i alle ålens leveområder, dermed også i ferskvand.
Desværre svigtede EU’s fiskeriministre den kritisk truede ål endnu engang og gav grønt lys for at fortsætte et fiskeri efter ålen.
Opdrættet ål er fanget vilde som små
At vi for længst burde være stoppet helt med at fiske, købe og spise den kritisk truede ål, det understreges af, at det er hele 10 år siden de større supermarkedskæder i Danmark som Dansk Supermarked, Coop og Rema 1000 stoppede med at sælge ål fra køledisken på grund af truslen om udryddelse. Og supermarkederne sælger hverken vildtfangede ål eller dem fra opdræt.
For selvom der måske står ”ål fra opdræt” på den vakumpakkede røgede ål, så er den fanget som vild, da den var lille. Det er nemlig ikke lykkes at få ål til at yngle rigtigt i fangeskab, og derfor fiskes der hvert år store mængder glasål, der vokser sig store i opdrætsanlæg, lyder det altså fra Danmarks Naturfredningsforening.
– Hvis du spiser ål, så stammer de fra den vilde ålebestand, som er kritisk truet. I 2020 blev der importeret over 2,5 millioner glasål til de danske opdrætsanlæg fra England, Portugal og Frankrig som fisker på den åleyngle, som ankommer ved Europas kyster efter deres 5000 km lange vandring. Det er stik imod forskernes anbefaling, fortæller Cathrine Pedersen Schirmer.
Tre alternativer til ål
- Fiskefilet: Rødspætten skal nok overleve som art derude i de danske farvande. Og har rødspætten samtidig Naturskånsomt mærket, så er den fisket med skånsomme fiskeredskaber. Så ved du, at du skåner naturen på havbunden og de sårbare arter som torsk, der ellers risikerer at ryge med i et bundtrawl som bifangst.
- Marineret sild: Krydder, karry, dild eller gammeldags modnet. Sild fanges højt i vandet, og fiskeriet påvirker ikke havbunden. Flere sildebestande er dog pressede, men gå efter at købe sildeglas med MSC-mærket, der certificerer at bestanden er forvaltet på bæredygtige niveauer.
- Andet røget fisk: Savner du smagen af røget let fed fisk ved julefrokostbordet, så erstat eventuelt ålen med en af de andre danske fiskeklassikere fra rygeovnen. En røget sild eller makrel går som bekendt også godt med æggestand og purløg. Gå efter MSC-mærket sild og makrel.
Ålen – rødlistet som sneleopard og hvidt næsehorn
- Bestanden af den europæiske ål er faldet drastisk
- Ålen har i flere år befundet sig på den internationale naturfredningsorganisation IUCN’s røde liste over truede arter.
- Her står den rødlistet sammen med bl.a. sneleoparden og det hvide næsehorn
- Ålen er faktisk kategoriseret som mere kritisk truet end de to ovenstående truede arter
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.
Ålene er jo plyndret væk af private, som også idag sætter ulovlige garn op ved fx å mundinger og uantastet får lov til at gnide sig i hænderne eller og andre steder.
Det er så forresten en spisefsk, der sagten kan komme udenom spærringer og endda finde diverse søer og vandhuller i regn og dug.
Bundgngspæle er så forøvrigt rigtigt gode jagtpladser for skarver og fiskeørne.
Nåe, det har du også et klogt opkast om…..
Det er da yderst faktuelt og velbeskrevet og ikke noget med at være klog. Limfjordsfiskerne tog fx til Roskilde fjord og fangede ål, fordi der ikke var flere at fiske på her.
Og Jeg kender da gamle historier her, hvor folk i nattens mulm og mørke gang på gang har lukket mange åmundinger af, så de lokale kroer og selv hunde og katte systemartisk har spist dem væk selv ved åletrapper af dem, der gerne ser disse dyr fortsat er der. .
Dette er sket trods skrappe forhold allerede meget længe siden.
Egentlig har Jeg nok mine holdninger fra Lord Robet Baden Powel fra spejder. Her sagde han, man meget gerne må bruge/høste fra naturen; men det skulle være sådan, at når man selv eller andre kom igen senere, så havde naturen repareret sig selv igen. Man spiste eller brugte i bred forstand uden at ødelægge.
Man nægter at forstå det. Der er ikke havgedder mere øst for Bornholm. Der er knapt surstrøming tilbage, for der er olie i. Så der er altså brug for mange slags inititiver, hvis man ikke kun skal kende en række fisk og skal dyr fra billeder og akvarier.
Det er jo også derfor, man nu har fået en vis EU kompensation. Det nemmeste ville jo være, at alle fisk blev fisket væk. Så var der jo ikke noget problem mere.
Dette gælder så naturligvis ikke kun fisk. Det er en holdning om det er ligemeget eller ej. Det samme gælder fx omkring Afrika. Der sker i økjeblikket samme type plyndring.
.