Af Rasmus Prehn
Fødevareminister
Af Timm Vladimir
Gastronomisk iværksætter
Bagedystvært
Forestil dig et bjerg på flere hundrede tusinde tons frikadeller, gulerødder, pastaretter, kylling, yoghurt osv.
Så meget herlig mad finder hvert år vejen til skraldespanden her i landet. Det svarer til, at hver familie smider aftensmåltidet ud to måneder om året.
Det er ubærligt i en verden, hvor mange sulter. Og tænk så lige på, hvor meget CO2, det koster hvert år at producere dette kæmpe bjerg af mad, som ingen nogensinde sætter tænderne i. Meningsløst!
Vi to, der skriver indlægget her, har bestemt ikke været Guds bedste børn, når det gælder madspild. Vi har selv været der, vi har begået alle fejlene. I den grad. Og vi begår dem stadig.
Men det skal ikke afholde os fra at opfordre os selv, dig og andre til at bruge julen og nytåret til at ændre madspildsvaner.
Det handler først og fremmest om at undgå at købe for meget ind i første omgang. Det er naturligvis det basale og vigtigste.
Men så handler det altså også om en anden ting: Spis rester!
Der er ikke noget galt i at spise rester. Faktisk er det cool at spise rester.
Alle, der er til juleaften eller nytår hos nogen, har én ting, de er misundelige over, når de går hjem: De har ingen rester til dagen efter.
Åh, hvor gad jeg gerne have rester i morgen, tænker de.
Derfor er vejen til at blive populær enkel: Du skal som vært tænke som så: Jeg laver lige tre poser til hver familie med lidt and, lidt kartofler og en bøtte med sovs til at tage med hjem.
Det vil folk elske. Og så ved du, at din mad bliver fordelt og spist.
Og nok så vigtigt: Forbered det! Du kan købe engangskopper i pap og hælde sovs i en af dem, rødkål i en anden og kartofler i en tredje.
Sådan en lille takeawayboks. Det er en skidegod måde at blive gode venner med sine gæster på.
Og hold dig ikke tilbage selv.
Hvis der er flæskesteg efter juleaften, så lav en flæskestegssandwich på dag 2. Og brug det i en spicy curry-ret eller noget andet på tredjedagen.
Mulighederne er mange.
Og hvis du alligevel har for meget mad, så husk, at fryseren er din ven. Ned i poser. Og ind i fryseren. Men husk at skrive på poserne, hvad der er i, og hvornår du har lagt dem ind.
Husk også at stille de ældste af julens lækkerier forrest i køleskabet. Og sæt en seddel på de fødevarer, der snart bør spises.
Julen er vigtig. Men det ville for alvor være herligt, hvis du kunne gøre reste-spiseriet til en del af din hverdag.
HER ER VORES RÅD : Spis rester til aften mindst en gang om ugen.
Den ene af os – Timm – driver faktisk en kantine på den filosofi. Cirka en gang om ugen laves der mad til 200 mennesker, som er ren og skær restemad. En kæmpestor gryderet med alt, som ikke blev spist – halve gulerødder, kartofler, rød peber, tomater, kyllingestykker etc. – fra hele ugen. Lækkert.
Igen: Det er supercool at spise rester.
Og det smager ofte bedre. Smagen udvikler sig jo over natten, hvis det er en gryderet.
Vi ved alle, at vi kan spare penge på at spise rester. Og hvis også det er klimavenligt, hvorfor så ikke gøre det?
Den anden af os, Rasmus, insisterer på, at biksemad er undervurderet.
Hvis du lever sundt og varieret, er der intet i vejen med at smide alt, hvad du har i køleskabet, på en pande og hælde et spejlæg ud over. Det smager herligt.
Julen og nytåret er en megastor højtid – også for madspild her i landet. Lad os bruge den anledning til at gøre juleferien 2021 til den højtid, hvor vi kaster os over resterne fra i går.
Godt nytår og rester la vista!
Så vi undgår madspild, men bruger en masse engangsemballage🤔 Hvor klogt er det lige? Hvorfor ikke bruge et gammelt marmelade glas eller anden genanvendelig emballage?
Der er ikke tale om rester men mangel på rettidig omhu.
Finn below har også en pointe.I det mindste bruger man den megen emballage 2 gange.
Man må have bedre fat i at bruge mindre emballage i det hele taget. Jeg har æige købt en typisk “stærk sennep”. Ca 1/3 er faktisk tom.