I dag ligger der en kendt fastfoodrestaurant der, hvor flygtningelejren var, men huset på den anden side af vejen findes stadig, skriver Vendsyssel Historiske Museum.
I de sidste måneder af Anden Verdenskrig blev millioner af tyskere drevet på flugt i takt med, at sovjetiske styrker indtog Østeuropa. Fra februar til april 1945 ankom omkring 200.000 flygtninge til Danmark. En del af dem blev isoleret i flygtningelejre i Vendsyssel.
I Hjørring by var der flere steder, hvor der var indkvarteret flygtninge. Vi har kendskab til Markedspladsen, Vestbanen, Frederikshavnsvej, det tyske lazaret, Halvorsminde, Svanelundspavillonen, CBU-kasernen, Afholdshotellet og Missionshotellet. I omegnen af Hjørring var der indkvarteret flygtninge i Skallerup, Lønstrup, Lyngby, Hirtshals, Vrå og Bjergby. Ikke alle lejre eksisterede samtidigt. Men i midten af maj 1945, altså kort efter befrielsen er antallet af flygtninge i den daværende Hjørring Politikreds opgivet til 1115 mennesker.
Danskerne var langt fra begejstrede for at modtage de mange flygtninge, der samtidig var repræsentanter for det land, der havde besat Danmark gennem fem år. Uviljen til at hjælpe flygtningene var derfor stor. De sidste tyske flygtninge forlod landet i 1949.
Illustrationer:
Frederikshavnsvej 19 tegnet af tysk flygtning, omkring 1945. Bemærk porten ud til Frederikshavnsvej og gavlen på huset på den anden side af gaden med det runde loftsvindue. Foto: Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum.
Omtrent samme sted i dag. Huset på tegningen er for længst nedrevet, i stedet ligger der en fastfoodrestaurant. Foto: Vendsyssel Historiske Museum.
Dansk vagtpost foran barakker i flygtningelejr i Hjørring, 1945. Bemærk pigtråden. Foto: Poul E.K. Bendixen. Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum.
Tyske flygtninge henter mad på Wrensteds Badehotel, 1945. Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum.
Indgang til flygtningelejren Skallerup Klit, maj 1945. Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum.
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum.