Foredraget vil omhandle et projekt på Skejby Sygehus, hvor der er gennemført en undersøgelse af den positive indvirkning på kroppen, ved indtagelse af grønkål.
Grønkålen findes i små portioner á 2 gram, der kan indtages i vand, juice eller mælkeprodukter. Projektet forløb i perioden 02/09/2019 → 01/02/2022, og det udviste meget positive resultater og påvirkninger af kroppen ved daglig indtagelse af grønkål i frysetørret tilstand i forbindelse med bl.a. fokus på
Blodsukker
Insulinfølsomhed
Kolesteroltal
Kalorie styring – vægttab
Diabetes 2
Det er helt sikkert, at langt de fleste ældre IKKE får nok grønt i den daglige kost, og her er så en ganske enkel og let måde, at få rettet op på dette.
– Per Bendix Jeppesen kommer til Hjørring og vil den 30. marts klokken 14.30 til ca. 17.30 hos Ørnbøl’s Kultur & Festcenter gøre os klogere på, hvad projektet har vist, siger Hanna Simonsen fra Ældre Sagen.
Per Bendix Jeppesen siger i den forbindelse blandt andet følgende:
”Kan vi spise os til et bedre helbred og kan kosten også påvirke vores mentale tilstand?
I den vestlige verden, inklusiv i Danmark, har man i de seneste årtier set en kraftig stigning i forekomsten af livsstilssygdomme, som f.eks type 2 diabetes, blandt befolkningen. Vi ved det alle sammen godt – det, vi spiser, påvirker vores fysiske og psykiske sundhed, men det har ikke altid været en selvfølge, og vi glemmer det tit i hverdagen.
Der er klare beviser på at et højt indtag af grøntsager, såsom kål og rodfrugter, har en beskyttende effekt mod udvikling af b.la. type 2 diabetes og hjerte karsygdomme. Nyere forskning viser, at mange kål og rodfrugter indeholder sunde stoffer, som kan bidrage til den beskyttende effekt mod flere livsstilssygdomme.
Disse stoffer, kaldes fyto-kemikalier (sekundære metabolitter), og de har alle potente bioaktive egenskaber. Den komplekse blanding af sekundære metabolitter der er fundet i forskellige grøntsager har vist at have både additive og synergetiske virkninger og besidder sundhedsfremmende effekter som vi først er begyndt at forstå.
Den nyeste forskning tyder også på at ikke mindst vores hjerne påvirkes af vores kost. Er der nogle særlige fødevarer, der egner sig godt til at give vores hjerne energi og mindske risikoen for mentale sygdomme?”
Lektor, PhD Per Bendix Jeppesen, Aarhus Universitet, Inst. for Klinisk medícin, har arbejdet med disse problematikker og berører disse emner i foredraget.
Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig, da vi er vært ved en kop kaffe.
Du skal dog være medlem af ÆldreSagen.