Forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky begyndte sit foredrag ned at slå fast, at hun havde glædet dig meget at besøge Nordjylland.
– Glæde over, at vi kan komme ud igen og mødes som her, sagde forfatteren og lagde dernæst op til en bøn til Gud om at hjælpe de urakinske flytning og folket.
Anne-Cathrine Riebnitzsky har selv været udsendt til Afghanistan og er nu ikke bare veteran, men en glad veteran.
Hendes efternavn er meget specielt. Navnet Riebnitzsky er polsk, og hun fik det, da hun blev konfirmeret. Hun var den sidste, som kunne få navnet efter sin tipoldefar.
Så begyndte hun at fortælle om sin nye bog “Vindens port”, som hun også læste et uddrag fra. Ligesom hun viste en video fra den spanske borg, hvor bogen foregår.
I pausen solgte Anne-Cathrine Riebnitzsky sine bøger og skrev små hilsner i dem. Derefter forsatte hun med igen at fortælle om sin research og sit arbejde med bogen,
Hun skriver cirka to timer om dagen. Vel at mærke ikke et kronologisk forløb.
– Jeg skriver scener og skriver lidt hen ad vejen. Jeg arbejder derfor på mange kapitler på en gang, og jeg ved ved aldrig, hvordan romane skal ende, fortalte hun.
Et meget, meget stærkt foredrag, der kom vidt omkring og blev afsluttet med spørgsmål fra gæsterne i salen.
Fakta om forfatteren
Anne-Cathrine Riebnitzsky er født 1974 i Svendborg og vokset op på Sydfyn. Hun har ind til videre skrevet fire romaner, men begyndte med en biografi, Kvindernes krig, om sit arbejde med undertrykte kvinder i Afghanistan. Bogen udkom i 2010 og var nomineret til en række priser.
I 2012 kom hendes debutroman Den stjålne vej, der modtog Bog Forums Debutantpris af en enig jury. Romanen blev desuden nr. 2 i DR Romanpriskonkurrence, der det år blev vundet af Kim Leine med Profeterne i Evighedsfjorden. Den stjålne vej foregår i Afghanistan og er en roman, som mange læsere stadig har som deres absolutte yndlingsroman.
Det store gennembrud kom med romanen Forbandede Yngel, der udkom i 2013 og vandt først Politikens romankonkurrence og siden modtog De Gyldne Laurbær af boghandlerne. Forbandede Yngel er en selvbiografisk roman om en opvækst i skyggen af psykisk og fysisk vold. Den ramte et enormt publikum i Danmark og blev oversat til blandt andet norsk, svensk, islandsk, fransk og en række andre sprog. Det er en af de romaner, hvor der efter hvert foredrag sidder en eller flere tilbage i salen og græder ned i gulvtæppet fordi deres egen livshistorie netop er blevet fortalt.
Efter en heftig foredragsturne og en del hårdt arbejde udkom Anne-Cathrine Riebnitzskys tredje roman, Orkansæsonen og stilheden i begyndelsen af 2016. Det blev hende hidtil bedst anmeldte roman og vandt især mange yngre læsere samt et nyt større mandligt publikum.
I 2018 udkom romanen Smaragdsliberen. En fortælling om ubrydelige venskaber på tværs af religiøse overbevisninger, om kærlighed og bratte fald: En roman om at vælge livet til.
Jagt har været en stor del af Anne-Cathrine Riebnitzskys liv siden 2013, og i efteråret 2019 udkom bogen Med bue og pil – Jagthistorier, en samling af historier om denne form for jagt, som kræver nærhed, stilhed og tålmodighed.
Anne-Cathrine Riebnitzsky har udover at modtage Debutantprisen og De Gyldne Laurbær været nomineret til Weekend Avisens Litteraturpris tre gange. Forfatteren er en populær foredragsholder og desuden en populær gæst på udenlandske litteraturfestivaller.
Privat er hun gift med Chefen for Den Kongelige Livgarde, oberst, kammerherre Mads Rahbek. Kammerherreinden deltager med stor glæde i statsmiddage og andre repræsentative glæder og pligter i den grad, det kan passes ind i kalenderen.
Kilde: Anne-Cathrine Riebnitzsky
Foto: Hanne Skipper.