Af Christian Borrisholt Steen
Tidligere medlem af Det Etiske Råd
Foredragholder
Livet er langt og lykken er kort. Sådan lyder en velkendt strofe fra Kim Larsens ”Papirsklip” fra pladen ”Midt om natten”. Sandheden er dog, at ingen af os kender livets længde og ej heller graden af lykke som livet vil tilskikke den enkelte af os.
Den britiske moralfilosof og faderen til vor tids lykkeetik, John Stuart Mill sagde engang; ”at et lykkeligt liv næppe vil være et liv i evig ekstase, men derimod forhåbentligt et liv med øjeblikke af ekstase sammensat af få og forbigående smerter og mange varige glæder”. Jeg kom til at tænke på den gode Mill, da jeg forleden dag læste om regeringens forslag til en sundhedsreform.
Reformforslaget har bestemt positive elementer som fx en styrkelse af det nære sundhedsvæsen, en forbedret indsats for en række forskellige kronikere osv. Men ikke overraskende er det regeringens forslag om helt at forbyde salg af tobak til personer født efter 2010, der er løbet med den største opmærksomhed. Og med god grund. For selvom de fleste formentligt kan blive enige om, at det er ufornuftigt at begynde at ryge, så vil de fleste formentligt også medgive, at rygning for nogle kan være forbundet med livskvalitet – og måske endda ligefrem med en eller anden form for lykke. Så selvom man måske ved, at denne form for lykke kan medføre et knap så langt liv, er det så regeringen, der skal definere, hvad der er lykke for den enkelte dansker? Det mener jeg som liberal bestemt ikke.
Mill sagde i øvrigt også, at samfundet har pligt til at værne om og fremme den enkeltes mulighed for at leve et godt og lykkeligt liv. Men her er det vigtigt at lægge mærke til, at han ikke sagde, at samfundet også skulle definere, hvad der er lykke for den enkelte. Hvad der er lykke for den enkelte af os, er vi nødt til hver især at erfare ved at leve livet. Ingen er derfor større ekspert på, hvad lykken er, end den enkelte hvis liv det er, der er tale om. Den enkeltes lykke hverken kan eller skal defineres af velmenende socialdemokrater eller andre politikere med hang til forbud og formynderi.
Personligt har jeg aldrig røget, altså lige bortset fra, at jeg i mange år har sat stor pris på en god cigar nytårsaften eller efter en god whisky eller cognac i festligt lag. Men ifølge socialdemokraterne skal alle, der er født i 2010 eller senere nu fastholdes i en form for evig barndom og hvis regeringen får held med deres forbudshysteri, bliver de kommende generationer således aldrig gamle nok til en nytårscigar.
Regeringens klapjagt på børn og unge bliver ikke mindre mærkværdig, hvis man fx tager et kig på de nyeste tal fra Den Nationale Sundhedsprofil. Tallene viser nemlig, at de unge – helt uden regeringens forbud – ryger mindre, end tidligere. Fx er antallet af unge, der ryger dagligt faldet med næsten 50 procent over de seneste fire år. For mig viser resultatet af Den Nationale Sundhedsprofil, at danske børn og unge er langt mere fornuftige, end den nuværende regering vil gøre dem til.
Lad os nu behandle de unge som de ansvarlige mennesker, de er og lade være med at fastholde dem i evig barndom.
Christian Borrisholt Steen er født og opvokset i Hirtshals. Debattør, foredragsholder og tidligere medlem af Det Etiske Råd. Han er aktuel med bogen ”Ordet er frit – 47 klummer til tiden” og med foredragene ”Menneskesyn på spil” og ”Køn og identitet”. Gift og bosat i Vester Hassing. Han holder stadig kontakten til Hirtshals og ynder at tilbringe ferier og fridage sammen med familien i lejlighed på Fyrklit.
Godt skrevet
Så med præcis samme argumentation er der jo en uendelig række af skadelige narkotika, der bør tillades? Med det nye efter min mening, ansvarlige og fornuftige forslag, begrænser man ikke nogen eksisterende rygere. Vi forhindrer blot at nye kommer til. Og det er kun mennesker der har røget i mange år der føler “lykke” ved rygning på linje med f.eks. narkomaner, hvor lykkefølelsen bare indtræder hurtigere, og det her kaldes “rus”. Har man aldrig røget, finder vores belønningscenter i hjernen heldigvis mange mere naturlige kilder til lykkefølelsen, og man savner slet ikke rygning.