Den 18. januar besluttede et flertal af Økonomiudvalget at bevillige 250.000 kr. i støtte til realiseringen af filmen Synkefri. Om beløbet er stort eller småt kommer formentlig an på, hvem man spørger.
Filmens producer Jesper Jørgensen havde søgt om en million, så set fra hans perspektiv var kommunens bidrag næppe et, der fik champagnepropperne til at knalde. Omvendt må bevillingen på de 250.000 skære i øjnene på de frivillige i den Blå Cafe, der måtte se det kommunale driftstilskud på 500.000 forsvinde op i den blå luft, da Venstre, Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten noget overraskende indgik forlig om budgettet for 2023.
Det er uklart på hvilket grundlag Økonomiudvalget traf beslutningen om at støtte filmen. Administrationen har modtaget diverse materialer om projektet, men tilsyneladende er disse ikke blevet forelagt for Økonomiudvalget. De fremgår i hvert fald ikke som bilag til sagsfremstillingen.
Hvis materialet var blevet forelagt Økonomiudvalget, så ville de måske have bemærket at filmens budget i vid udstrækning var baseret på substantiel støtte fra DFI, Det Danske Filminstitut. Holdet bag Synkefri havde nemlig søgt om 6.500.000 kr. i støtte fra DFI.
Filmkonsulents vurdering hemmeligholdes
Det er dyrt at lave film og DFI har begrænsede midler, derfor er det ikke overraskende vanskeligt at opnå støtte. Støtten bliver uddelt af filmkonsulenter, der i kraft af stor faglig indsigt kan vurdere om en instruktør og vedkommendes manuskript har potentiale eller ej. Hvert år afviser DFI projekter fra instruktører, der har bevist, at de kan lave gode film. En afvisning behøver på ingen måde at være en underkendelse af et manuskript eller af tiltroen til en given instruktørs formåen.
Til gengæld kan være lidt svært at tro på et projekt, når produktionsselskabet ligefrem ønsker at skjule filmkonsulentens faglige begrundelse for at give afslag på en ansøgning om 6.500.000. Det er desværre tilfældet i forhold til Synkefri. I forbindelse med Nordsøpostens ansøgning om aktindsigt i filmkonsulentens vurdering, blev vurderingen sendt i høring hos produktionsselskabet, som fik mulighed for at “slette” de dele de ikke ønskede andre skulle se. Resultatet ses nedenfor.
Baggrunden for tildeling af offentlig filmstøtte bør ikke være hemmelige. Det samme gælder afvisningen af støtte, da det ellers ikke muligt for udenforstående at vurderer om filmkonsulenternes vurderinger virker saglige. Det er vigtigt, ikke mindst fordi kunstverden er en branche, der ofte beskyldes for kammerateri.
Oprindeligt havde projektet et budget på 17.000.000. På nuværende tidspunkt har holdet bag filmen med sikkerhed sikret sig præcis en fjerdedel, nemlig 4.250.000 kr. Trods manglen på “økonomisk” medvind hos DFI vil filmen blive realiseret, forlyder det fra Synkefri’s producer Jesper Jørgensen.
Hvorfor undlod forvaltningen at orientere Økonomiudvalget?
Men lad os vende blikket tilbage på Hjørring kommune. I løbet af efteråret 2022 skrev forvaltningen gentagende gange til produktionsselskabet for at høre, om det havde fået svar fra DFI. Sidste skriftlige henvendelse desangående fandt sted 2 dage efter at produktionsselskabet havde modtaget afslag fra DFI. Imidlertid undlod produktionsselskabet at oplyse forvaltningen om afslaget pr. mail. I stedet blev Hjørring kommune orienteret telefonisk et par dage senere.
Så forvaltningen vidste, at projektet var blevet vejet af DFI og fundet for let, da den udarbejde sagsfremstillingen til Økonomiudvalget. Men alligevel indgik denne oplysning ikke i sagsfremstillingen. Hvorfor kan man kun gisne om, men en nærliggende hypotese kunne være, at man ikke ønskede at “spænde ben” for Synkefri.
Man må håbe, at forvaltningen fremadrettet vil være lidt mere omhyggelig med bilag og væsentlige oplysninger, når beslutningstagerne skal klædes på. Hvilket for øvrigt også vil være til glæde for kommunens borgere i al almindelighed.