Grundet de nye regler om landbrugsstøtte, der er trådt i kraft her i 2023, så er det vigtigt at alle lodsejere kontakter deres planteavlskonsulent, for at sikre, at striberne lever op til vilkårene for støtte.
– Mange af de lodsejere, som bestiller faunastriber hos os, gør det typisk på jord, der er omfattet af EU-tilskud. I år er tilskudsreglerne ændret, så striberne skal fremgå af markplanen og datoen for at anmelde striberne er allerede den 21. april. Derfor frygter jeg, at mange lodsejere ikke får indberettet striberne korrekt eller ikke får bestilt i tide. Der er i år altså en risiko for, at interesserede lodsejere opgiver at etablere striberne, i frygt for ikke at leve op til de firkantede regler i landbrugsstøtten, hvilket uundgåeligt vil være et tilbageskridt for den nordjyske biodiversitet, siger Rune Lyngdrup Persson, der er natur- og miljøkonsulent i LandboNord.
Øget biodiversitet
I flere år har faunastriberne været med til at skabe bedre betingelser for flora og fauna, og bidraget til at øge biodiversiteten i og omkring landbrugsarealerne. I sommer havde faunastriberne gode betingelser, og blomsterne stod smukt hen over hele sommeren, og bidrog med skjul og fødesøgning for insekter og fugle.
Derfor håber Rune Lyngdrup Persson da også, at succesen kan fortsætte i 2023, hvor LandboNord tilbyder to forskellige frøblandinger: En vildtstribe (findes også økologisk) og en blomsterstribe.
– Det er ikke svært hverken at bestille eller få meldt faunastriberne ind. Det kræver først og fremmest et opkald til sin planteavlskonsulent, der kan få tegnet striberne ind på markplanen i god tid inden deadline den 21. april. Herefter er det bare at kontakte os, så klarer vi resten. Jeg håber, vi kan slå sidste års flotte resultat på knap 150 km. Blandt andet med hjælp fra andre virksomheder og grundejerforeninger, der også kan se en idé i at optimere, og omstille vedligeholdelsestunge græsplæner til biodiversitet. De er nemlig ikke omfattet af tilskudsreglerne siger Rune Lyngdrup Persson.
Tidslinje
- Hurtigst muligt: Bestilling af faunastribe: Økologisk vildtstribe eller blomsterstribe.
- Hurtigst muligt: Planteavlskonsulenten skal kontaktes, så faunastriben fremgår af din markplan.
- Senest den 21. april 2023: Faunastriben skal anmeldes.
- Senest den 31. april 2023: Faunastriben skal være etableret.
- Hvis du får EU-tilskud, må du efter den 31. april ikke etablere faunastriber i dette kalenderår på jord, der er omfattet af tilskud.
- Erhvervsgrunde og grundejerforeninger (i for eksempel sommerhusområder), der ikke er omfattet af EU-tilskud, bliver ikke berørt.