”Ingen er kommet igennem krisen uden fællesskabet,” sagde statsminister Mette Frederiksen i årets nytårstale. Og velfærden er netop afgørende og en forudsætning for sammenhængskraften i Danmark. Derfor er det også meget positivt, at regeringen nu vil tage fat om den længe ventede velfærdslov, som har været udskudt siden coronaen rullede ind over landet for fuld kraft i foråret 2020. Det siger Elisa Rimpler, formand for pædagogernes fagforening BUPL.
”Det har på alle måder været et ekstremt vanskeligt og hårdt år for alle. Derfor er det også vigtigt, at vi begynder at se fremad mod tiden efter corona. Der er meget, vi skal nå. Velfærdsloven er et værn mod besparelser i velfærden, som skal komme alle børn til gode. Børns trivsel og udvikling må aldrig afhænge af postnummeret. Der skal være gode daginstitutioner og fritidsinstitutioner i alle kommuner, og der skal sikres et særligt løft i kommuner med mange børn i udsatte positioner,” siger Elisa Rimpler.
Ud over den bebudede genstart af velfærdsloven, var omdrejningspunktet for statsministerens nytårstale selvfølgelig corona. Og budskabet var ikke til at misforstå. Vi står over for nogle meget vanskelige måneder, som vil trække hårde veksler på alle. Også for pædagogerne, som igen står i forreste geled i kampen.
”Jeg tror, at vi i dag har lagt det værste år bag os. Men vi må forvente, at de sværeste måneder er foran os,” sagde statsminister Mette Frederiksen blandt andet.
”Og vi hører statsministerens budskab om at stå sammen det sidste stykke. Vi står over for den stejleste stigning, men vi kan skimte lyset for enden af tunnelen. Pædagogerne vil rigtig gerne tage den sidste hårde tørn og på den måde holde hånden under samfundet. Men det forudsætter, at både statsministeren og kommunerne har hørt og forstået, at vi har brug for en hånd i ryggen de sidste kilometer. Det nytter ikke noget, at pædagogerne dejser om, inden vi er igennem vinteren” siger Elisa Rimpler og fortsætter:
“Vi skal have de nødvendige ressourcer helt ud på institutionerne og vi skal med frem i vaccinekøen. Det handler jo om at sikre fokus på den pædagogiske opgave og at sikre trivsel og god udvikling for alle børn og unge, siger Elisa Rimpler.
Hun ser frem til at fortsætte samarbejdet med regeringen og Folketinget om de mange indsatser på børneområdet i 2021.
”Jeg synes, regeringen nåede langt i 2020 trods corona. Blandt andet fik vi endelig minimumsnormeringer. Men der er stadig meget arbejde foran os. Der skal investeres i det gode børneliv og så skal vi have en ambitiøs børneplan, der viser vejen til, hvordan vi lever op til ambitionerne om at være det bedste land at være barn i. Det ser vi meget frem til at bidrage til,” siger Elisa Rimpler.