I både Skagen og Hirtshals er begge redningsbåde blevet taget ud af drift, skriver TV2 Nord. Begge både er på værft, og det betyder, at der ikke er nogle redningsbåde nord for Limfjorden ud mod Skagerrak.
– Det stiller os væsentligt dårligere. Man ville jo heller ikke placere ambulancer så langt væk. Det er simpelthen dårligt planlagt, siger Claus Hjørne Pedersen, der er formand for fiskeriforeningen i Strandby samt Kreds Nord i Danmarks Fiskeriforening.
Det er to dage siden, at båden i Hirtshals blev taget ud. I november blev redningsbåden i Skagen taget ud af drift og sendt på værft.
Risiko for ulykker
Begge både er gamle, og der er udfordringer med at få blandt andet reservedele, fortæller lokalformand i Hirtshals, Niels Kr. Nielsen.
– Det er meget uhensigtsmæssigt, at vi ikke har nogle redningsbåde. Vi har rigtig, rigtig mange fartøjer i Skagerak lige nu, siger Niels Kr. Nielsen.
Han har haft ringet rundt til kolleger og taget fat i politikere, “for vi er nødt til at råbe vagt i gevær”, forklarer lokalformanden.
– Der er ikke givet besked om noget. Vi ved heller ikke, hvad alternativet er. Uheld sker jo. Også på havet.
Det er knap 14 dage siden, at én af redningsbådene var i aktion i forbindelse med et forlis i Skagerrak.
Vi kan jo frygte, at vi ikke har kapacitet til at redde en mand i nød. Niels Kr. Nilsen, Fiskeriforeningens formand, Hirtshals.
Og risikoen for en ny skibsulykke bekymrer både Niels Kr. Nilsen fra Hirtshals og Claus Hjørne Pedersen fra Skagen.
– Det er forfærdeligt at ligge søvnløs og tænkte på, at ingen kan redde kolleger i nød, hvis uheldet er ude, lyder det fra Niels Kr. Nilsen.
Han fortæller, at der er en lille redningsbåd i Hirtshals, men den duer ikke i barskt vejr.
– Det er simpelthen ikke acceptabelt.
Lige nu er bekymringerne ekstra store blandt fiskerne i Nordjylland, fordi de endnu ikke har adgang til norsk farvand. Det betyder, at der er rigtig mange fartøjer i Skagerrak, og det øger chancerne for kollisioner, oplyser Danmarks Fiskeriforening.
Simon Kollerup (S), der er forsvarsordfører, kalder situationen “uholdbar” og vil tage problemet op med forsvarsministeren.
– Det giver sig selv, at det skal være trygt at tage på havet. Så jeg tager det alvorligt, når fiskerne rejser den her bekymring for deres sikkerhed på havet.
– Med det, der er sket for nyligt, så er det selvfølgelig uholdbart, at hjælpen er for langt væk, hvis der sker en ulykke og bliver behov for hurtig hjælp, siger han.
Redningsbådene hører til Forsvarsministeriets ressortområde og TV2 Nord arbejder på en kommentar herfra.
Kilde: TV2 Nord.