Kalenderen siger 9. april, en dato, der engang var forbundet med fem lange år under tysk besættelse. I dag er det de færreste, der har oplevet og husker krigens rædsler, men alligevel bliver dagen stadig markeret flere steder i Nordjylland, skriver TV2 Nord.
I Hirtshals blev interesserede inviteret indenfor i flere af de bunkere, som er en del af 10. batteri – landets mest komplette forsvarsanlæg fra 2. verdenskrig, der skulle beskytte tyskerne mod angreb fra vest – her havde Martin Petersen fra Hadsund og hans familie fundet vej til.
Hele tre generationer af familien havde valgt at bruge påskedag i tyske bunkere.
– 2. Verdenskrig interesserer mig helt vildt. Det er bare fascinerende alt det, der er sket, og den måde, det er foregået på, og hvordan det kunne ske, siger Martin Petersen.
Også sønnen Philip var med på tur i bunkerne.
– Det er spændende. Jeg har ikke hørt så meget om 2. verdenskrig før, siger Philip Petersen.
Bunkerne var gemt
Bunkeranlægget i Hirtshals var en del af Atlantvolden, som under krigen strakte sig tusindvis af kilometer hele vejen fra Nordnorge til grænsen mellem Frankrig og Spanien. Mens man i andre lande fjernede bunkerne efter krigen, valgte man i Danmark blot at dække dem til.
I dag er de dog gravet frem igen – i hvert fald dem, vi kender til – og kan ses i klitterne, og ved lejlighed kan de besøges på en rundtur med Vendsyssel Historiske Museum.
Søndagens rundtur var ganske velbesøgt, så gæsterne stod tæt i de små betonrum.
– Danskerne snakker stadig om krigen. Vi snakker også om 1. Verdenskrig, vi snakker om krigen i 1864. Vi snakker om de ting, der har stor betydning for den danske historie og udvikling, tror jeg, siger rundviser Stig Christensen.
Han tror ikke, danskernes interesse for 2. verdenskrig og lyst til at tale om den hører op foreløbigt:
– Det tror jeg, vi bliver ved med i lang tid. Så længe vi har mindesmærker, som bliver liggende i tusind år, og det gør de her bunkere, medmindre der er nogen, der har en masse penge og fjerner dem – og det gør vi nok ikke.
9. april?
Ved starten af søndagens rundtur satte Stig Christensen fokus på dagens særlige betydning, og selvom det faldt sammen med påskedag, var det noget andet, der var i fokus.
– Det her er jo en ret betydningsfuld dag rent historiemæssigt. For det, vi har med at gøre, er fra 2. verdenskrig, og for Danmarks vedkommende startede den 9. april 1940, sagde Stig Christensen ved rundturens start.
På trods af interessen for 2. verdenskrig var det ikke datoen, der havde trukket familien Petersen til dagens arrangement.
– Jeg tænkte ikke lige over, at det var 9. april i dag, og at det var invasionsdagen. Det betyder ikke det store, siger Martin Petersen.
Kilde: TV2 Nord.