Blandt Ukraine-krigens mange tragiske konsekvenser var en af de mindre, at den satte en dæmper på Scanvogns aggressive vækststrategi, skriver Claus Dindler hos Erhverv Hjørring.
Letvogns-virksomheden i Tornby indviede i november 2021 sin nye fabrik i Lviv, som efter planen skulle være et bærende element i Scanvogns vækstplaner for de kommende år.
Tre måneder senere indledte Putins Rusland invasionen i Ukraine. Dermed blev Scanvogns produktion i Ukraine nødtvunget sat på lavt blus. Men ikke vækststrategien som sådan. Adm. direktør Anders Hornebo ser fortsat optimistisk på fremtiden.
”I de seneste to regnskabsår har vi hvert år øget omsætningen med over 50 pct. Det har også haft positiv afsmitning på overskuddet. Det seneste år har krigen i Ukraine påvirket regnskabet negativt og det fortsætter i den kommende periode, desværre, siger Anders Hornebo.
Scanvogn oplyser af principielle grunde ikke tal for omsætningen. Men ifølge lovgivningen skal den oplyses, når den overstiger 300 mio. kr. årligt.
”Så vi bliver nok inden længe nødt til at rykke ud med tallet,” smiler Anders Hornebo.
Scanvogn er i dag Nordens største producent af letvogne. Over halvdelen af produktionen går til eksport – primært til Norge og Sverige. Den forventede øgede omsætning i de kommende år skal ikke mindst komme fra eksporten til Tyskland. Og det er på den baggrund, etableringen i Ukraine skal ses.
Scanvogn producerer grundlæggende to typer af letvogne. Nemlig standardvogne og specialvogne tilpasset specifikke kundeønsker. For standardvogne er prisen den afgørende parameter. For specialvogne er det Scanvogns evne til at finde de helt rigtige løsninger på kundernes behov, der er afgørende.
”I Tyskland skal vi – i hvert fald i første omgang – primært markedsføre standardvogne. Vores produktionspriser i Danmark er for høje i forhold til vores konkurrenter, der typisk producerer i Polen og Tjekkiet. Derfor satsede vi på at opbygge produktion i Ukraine,” forklarer Anders Hornebo.
Scanvogn-direktøren håber selvsagt på, at forholdene i Ukraine bliver så fredelige, at produktionen kan skaleres op.
”Vi har 16 mand i gang i Ukraine. Vi havde medarbejderne til oplæring her på virksomheden i Tornby sidste sommer. Og vi er godt tilfreds med, hvordan de er kommet i gang – forholdene taget i betragtning,” siger Anders Hornebo.
Scanvogn beskæftiger omkring 150 medarbejdere. Virksomheden er netop indtrådt i Erhverv Hjørring BIG 9, som er et netværk for Hjørring kommunes store industrielle fremstillingsvirksomheder. Fabrikken i Tornby omfatter 9000 kvm under tag, og der er god plads til at udvide produktionen.
”Men kompetent arbejdskraft er en væsentlig udfordring for vores vækst,” siger Anders Hornebo.
En overvejende del af arbejdsstyrken på Scanvogn er ufaglært. Trods en dedikeret indsats omkring onboarding og oplæring har Scanvogn i perioder oplevet, at ud af ti nyansættelser er det kun tre, der evner at blive fastansatte.
Scanvogn har gennem de seneste år arbejdet målrettet på en gennemført digitalisering. Det gælder produkterne, der nu i stor udstrækning har indbygget IoT-komponenter til internetbaseret overvågning. Og det gælder udvikling og produktion. Scanvogn forventer, at hele produktionen i løbet af i år bliver digitaliseret.
Altså ikke selve monteringen af produkterne, som fortsat er baseret på håndværk, men hele den komplicerede logistik, der blandt andet omfatter mange tusinde forskellige komponenter.
Kilde: Erhverv Hjørring.