For 100 år siden gik rygterne om en ny by ved Vesterhavet.
I dag er man ikke i tvivl. Her er fiskefartøjer i alle størrelser. Fragtbåde og færger. Værfter, værksteder og bedding.
Ja, havnen syder af liv, og Hirtshals er om noget en rigtig fiskeriby ved Vesterhavet.
Især under det netop afholdte Naturmøde, hvor byens restauranter og caféer også var fyldte.
Men for bare 100 år siden, ja, der var Hirtshals noget helt andet.
Jo, der var fiskeri, men at en rigtig by var ved at se sit lys ved fiskerlejet, var der først lige begyndt at gå rygter om. Og i 1923 kunne Dansk Fiskeritidende fortælle, at arbejdet var klar til at gå i gang:
– Med det allerførste begyndes arbejdet på Danmarks nyeste by, Hirtshals, og i løbet af nogle år vil der antagelig på den flade vestkyst rejse sig en statelig by, en moderne stad, anlagt efter de nyeste og mest moderne principper.
Dermed ikke sagt, at der forinden ikke havde været noget, der hed Hirtshals.
Der er masser af tidligere beretninger om fiskerlejet i Hirtshals, men først i 1919 besluttede man at etablere en egentlig havneby her.
Der blev lagt store planer, som i 1923 tog form.
– Anlægget af gader og veje, kloakledninger osv. vil blive begyndt, der vil blive plantet, og man vil følge de planer den af Trafikministeriet i sin tid nedsatte kommission har udarbejdet, skrev Dansk Fiskeritidende.
De næste år var der derfor travlt. Der blev der bygget efter en storstilet plan.
Ja, også havnen blev planlagt, projekteret og bygget af civilingeniør Jørgen Fibiger.
At få en hel by på benene var selvfølgelig ikke gratis.
– Til udgifter i år til anlæg af veje, plantningsarbejder og begyndelsen på kloakeringen er der beregnet 74.000 kroner, den samlede udgift til kloakeringen udgør 143.000 kroner. I det af ministeriet udarbejdede overslag er der endvidere opført et mindre beløb, som kan anvendes til køb af arealer, hvis der skulle vise sig en gunstig lejlighed, lød det i avisens spalter.
De gunstige vinder blæste der flere af op gennem årene. Byggeriet i 1920’erne fik indbyggertallet til at stige. Og ad flere omgange er også havnen blevet udbygget, så Hirtshals stadig den dag i dag er en aktiv og vigtig fiskeriby.
Kilde: Danmarks Fiskeriforening.