Mindesten for astronom Georg Bruun afsløres på Naturparkens Dag
Søndag er Naturparkens Dag, og i Tolne Naturpark er der et væld af spændende aktiviteter fra morgen til aften i skoven og i Tolne.
Gæstgivergården overfor stationen har en udstillingen om astronom Georg Bruun. Klokken 14 vil der i skoven efter taler ved Naturparkformand Jørgen Bing og repræsentant fra Hjørring byråd Erik Høgh-Sørensen samt repræsentant fra friluftsrådet Sven-Åge Westphalen blive afsløret en af mindesten for Georg Bruun.
Med Historisk Arkiv og Vendsyssel Historiske Museum som kilde, kan vi her fortælle historien om Georg Bruun, som også har fået en bakke opkaldt efter sig – se punkt 9 på kortet nederst.
Eneboeren Georg Bruun boede i mange år i en ussel hytte på sydsiden af bakken. Georg Bruhn blev født i 1845 på Hørby skole, hvor hans far var lærer. Han blev selv uddannet lærer fra Ranum Seminarium og virkede som hjælpelærer på forskellige skoler.
I 1870’erne lejede han et stykke jord på 51 x 35 alen (cirka 800 kvadratmeter) for en krone om året. Her gik han i gang med selv at opføre et beskedent hus. Han tog sjældnere og sjældnere ud på afløserjobs som lærer, men gik nu og da på dagleje for at tjene penge til mad.
Desuden var han observatør for meteorologisk institut og modtog for sine daglige målinger en lille løn.
Ved foden af en af Tolnes høje bakker fordybede Georg Bruun sig i tidens populærvidenskabelige skrifter. Han byggede kikkerter, som han benyttede til astronomiske observationer fra toppen af Bruuns Bakke.
I 1886 fik han udgivet et værk: “Den guddommelige vilje, mennesket og naturen”. For at holde udgiften nede på et minimum trykte han selv teksten og udførte illustrationerne, hvorefter han lod manuskriptet duplikere i 250 eksemplarer. Efter trykningen håndkolorerede han illustrationerne.
Georg Bruun døde i 1914 og blev begravet på Mosbjerg Kirkegård. Hans lille hus er for længst nedrevet, og ved grunden står der et stort egetræ.
Området udgøres af et 14 hektar stort naturareal, som blev fredet i 1962. Det er et overdrevsareal med en del lyng, en artsrig flora og store enebærbuske. Fra toppen af den 72 meter høje bakke er der en fantastisk udsigt mod øst.