Der er en stigende tendens til, at mange lejere har problemer med at få betalt deres husleje til tiden. Det giver ofte anledning til økonomisk utryghed hos den enkelte familie, konflikter mellem lejer og udlejer og i værste fald opsigelse af lejekontrakten.
Økonomiske udfordringer
Flere danskere sidder hårdt i det økonomisk, og de har svært ved at få betalt deres udgifter rettidigt og generelt at få økonomien til at hænge sammen. Dette forhold skyldes forskellige faktorer, som alt i alt bevirker, at mange lejere oplever et økonomisk pres og er udfordret af at opfylde deres økonomiske forpligtelser.
Høje energipriser
Gennem flere år har energipriserne været høje. Det gælder alt prisen på brændstof til prisen på el og varme. Det har overrasket mange danskere, som har måttet kæmpe med at få deres forbrugsregninger betalt.
Heldigvis er det lykkedes mange at ændre deres energivaner og dermed have fokus på et lavere forbrug i dagligdagen med store besparelser til følge. For udsatte lejere kan en ekstra varmeregning slå bunden ud af budgettet, men med hjælp fra boligsociale medarbejdere eller frivillige fra offentlige eller private hjælpeorganisationer har flere fået værktøjer til at nedsætte deres energiforbrug og indrette deres økonomi efter de stigende priser.
Til hjælp herfor kan et forbrugsregnskab give et overskueligt overblik over en husstands energiforbrug, og som lejer har man krav på et forbrugsregnskab. Det giver samtidig lejeren et varsel om størrelsen på næste energiregning.
Stigende leveomkostninger
De stigende leveomkostninger rammer alle danskere, men for økonomisk udsatte borgere kan et mindre økonomisk råderum have store konsekvenser. For visse udsatte grupper kan det betyde, at der ikke er penge nok til at dække huslejen.
Inflationen har været den højeste i over 35 år, og den har fået prisen på almindelige husholdningsvarer til at stige markant. Det samme er sket for prisen på serviceydelser. Selvom disse prisstigninger rammer befolkningen bredt, bliver det en økonomisk udfordring for de familier, som i forvejen har et mindre økonomisk råderum.
Konflikter mellem lejer og udlejer
Manglende huslejebetaling kan være årsag til konflikter mellem lejer og udlejer. Normalt skal en husleje forfalde den første i måneden, og er lejen ikke betalt efter tre hverdage, kan udlejer sende en rykker. Hvis huslejen måned efter måned ikke betales til tiden eller helt udebliver, kan det opbygge en konflikt mellem lejer og udlejer. I nogle tilfælde kan det resultere i en retssag mellem de to parter.
Udsættelsessager
Det kan have ulykkelige konsekvenser for en familie, som ikke kan betale huslejen rettidigt. Hvis en lejer ikke får betalt sin husleje til tiden, vil udlejer i første omgang sende en rykker (også kaldet et påkrav). Bliver huslejen fortsat ikke betalt, kan udlejer ophæve lejemålet og sende sagen til fogedretten.
Nogle lejere formår at skaffe penge til betaling af huslejen og undgår dermed en udsættelse. Andre må fraflytte og finde en anden bolig. For en mindre gruppe af udsatte lykkedes det dem ikke at finde en alternativ bolig, og de ender på den måde som hjemløse.