Mens fiskeopdræt i stor skala ikke mindst af ørreder og laks er velkendt, forholder det sig noget anderledes med hummere. Den sorte hummer er nemlig af natur temmelig aggressiv og derfor svær at have i aquakultur, da de her skal holdes adskilte.
Ikke desto mindre er det lykkedes for de ansatte ved Nordsøen Oceanarium med god hjælp fra DTU Aqua at få æg fra drægtige hunner klækket, hvorefter larverne i små skarpt adskilte rum i runde plasticbakker har vokset sig store nok til at blive sat ud i havet.
Det forholder sig nemlig desværre sådan, at bestanden af sorte hummere er stagneret mange steder, hvilket også gælder på stenrevene mellem Løkken og Hirtshals. Derfor var det helt oplagt at gøre et helhjertet forsøg på at genoprette en bæredygtig bestand på de velegnede stenrev her i den nordligste del af Jammerbugt.
Denne søndag var turen så kommet til endnu et kuld af de små hummere. Helt præcist var der i dag tale om ikke færre end 4.536 af slagsen, der skulle udsættes ved stenrevene Vester Grund og Lang Hølg ud for Løkken. Derfor havde akvariechefen Martin sammen med assistenterne Kim og Alex søndag morgen gjort klar til at stævne ud med HG 159 Johs. Hejlesen, hvor skipper var Reinhardt Jensen.
Det var fjerde gang, der blev udsat hummere mellem Løkken og Hirtshals. Første gang var det en temmelig omstændelig omgang, idet man simpelthen og helt håndgribeligt dykkede ned med de små hummere og udsatte dem langs revet. Hvis de bare droppes i havoverfladen, vil alt for mange blive ædt af rovfisk som makrel, mens andre vil blive ført med strømmen bort fra revet, hvor de ellers kan gemme sig imellem stenene.
Efterfølgende har man så valgt at udsætte hummerne via en dertil konstrueret stor tragt og en lang slange, der med blylod ender på bunden og slæbes langsomt efter båden. Dermed har man så nogenlunde kontrol over processen og får nænsomt ynglen spredt på bunden langs revet, som er den helt perfekte biotop for de sorte hummere, som er omkring 7 år om at blive velvoksne og klar til at havne på spisebordene.
Tidligere udsætninger har blandt andet fundet sted på revene tættere på Hirtshals. Her vil den sidste portion af den svært opdrættelige og derfor værdifulde yngel formentlig også snart blive udsat.
Projektet er som tidligere omtalt blevet til med inspiration fra Cornwall i det sydvestlige England og som nævnt med hjælp fra DTU Aqua samt støtte fra Hirtshals Fiskeriforening og FiskeriLAG Nord.
Håbet er på sigt også at få mulighed for at monitorere projektet videnskabeligt med henblik på at vurdere og dokumentere udviklingen af bestanden.
Fiskerne kan dog allerede se en positiv udvikling ved det oprindelige projekt i farvandet ved Cornwall.
Fakta om den sorte hummer
Den sorte hummer er en af de to hummerarter, der lever i Danmark. Ud over sort hummer findes også jomfruhummeren, som lever i Kattegat og Nordsøen. I Danmark findes den fra Nordsøen og helt ind i Østersøen samt i Limfjorden. Hummeren er meget territorial og bruger det meste af dagen i eller nær sin hule. Faktisk kan hummere sagtens finde på at spise hinanden, selv fra de er helt små og i larvestadiet.
Man kan læse meget mere om den sorte hummer her hos DTU Aqua.
Link til relateret artikel