Går du tur på marker og enge, så læg mærke til sommerens underlægningsmusik. Hvis du lytter godt efter, giver markgræshopperne en gratis strygerkoncert, der kan indeholde både elskov, drama og jalousi, skriver DN.
Markgræshopperne laver deres karakteristiske lyde ”sst-sst-sst” ved at stryge de lange bagben op og ned af vingerne. På bagbenene har den en række små tappe, som kaldes en fil, og på vingerne har den en ribbekant, som kaldes en skraber.
Når en han er på frierfødder, kalder han med 6-12 sst-lyde efter hinanden med 1-2 sekunders mellemrum. Når en hun kommer tæt på, går hannen over til en ”friersang”, som er mere blød i klangen end kaldesangen. – Er hunnen klar til parring, svarer hun hannen med en sang, som fortsætter i en duet, mens de søger mod hinanden.
Hvis en hun har mere end én bejler, ender det med en kappestrid, hvor hannerne synger en rivaliserende duet. Rivalsangen er mere hidsig, rytmisk og regelmæssig end de andre sange, og jo tættere hannerne kommer på hinanden, jo hurtigere synger de, fortæller Marianne Krag Petersen.
Der er omkring 16 forskellige arter af markgræshopper i Danmark. De kan være meget svære at se forskel på, men deres lyde er forskellige, og med nogen øvelse kan man kende forskel på deres sange – eller stridulation, som det kaldes, når græshopperne laver deres lyd.
Hvor? Almindelig i hele Danmark.
Hvornår? Kan høres fra omkring juni til oktober.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.