Af Claus Mørkbak Højrup
Venstres medlem af Arbejds-
og Uddannelsesudvalget
samt Sundhed-, Ældre,-
og Handicapudvalget
og Hirtshals Havn
Hjørring Kommune
Det er vigtigt for mig at være tydelig omkring mine holdninger til diverse emner, men alligevel forsøge at tale sobert til vores borgere, når vi træffer beslutninger, som går dem imod. Især når der er 230 grundejere, som sandsynligvis vil være helt eller delvist uenige med mig efter at have læst nedenstående.
Derfor vil jeg gerne fremlægge min holdning til sagen omkring sommerhuset i Nr. Rubjerg.
For de uindviede drejer det sig om, at en byggeherre har fået tilladelse til at bygge et sommerhus på 300 m2 i et område, hvor stort set alle andre huse er på omtrent 150 m2. Det fører selvfølgelig til en forståelig undren og utilfredshed for de 230 sommerhusejere i området, som har givet deres holdning til kende. Desuden fører det også til en meget berettiget frygt for områdets fremtidige udvikling.
På byrådsmøde den 27/1 skal vi drøfte sagen, efter at Teknik- og Miljøudvalget har truffet afgørelse tidligere på måneden. Forud for byrådsmødet har jeg læst alle sagsakter, høringssvar, indsigelser og haft adgang til at stille ubegrænsede spørgsmål til forvaltningen.
Min holdning til sagen er:
- Sommerhuset på 300 m2 hører ikke til i dette område. Det er et område, hvor der bør holdes fast i de mindre byggerier, såsom huse på omtrent 150 m2.
- MEN, på det tidspunkt hvor bygherre køber den omtalte grund, siger lokalplanen klart og tydeligt, at der må bygges ét hus, som må fylde 10% af grunden. Grunden er 3000 m2, og dermed har bygherre på købstidspunktet en berettiget forventning om, at der må bygges et hus på 300 m2. Det er reglen, og der kræves ingen dispensationer for et byggeri på 300 m2. Det er vigtigt for mig, at man kan regne med, at kommunens regler gælder. Alternativet er anarki, hvor man som borger ikke kan vide sig sikker på, om de kommunale papirer gælder. Jeg er dog bevidst om, at vi har diverse muligheder for gå imod de berettigede forventninger. En af disse er bl.a. paragraf 14 i Planloven, som giver os mulighed for i praksis at rulle reglen tilbage. Men, jeg vil ikke regelsætte med tilbagevirkende kraft. Det vil betyde, at vores borgere konstant skal gætte sig til, hvad der gælder, og hvad der ikke gælder.
- Jeg vil derimod gerne regelsætte fremadrettet. Der er f.eks. en grund i området, som er på 7000 m2. Det vil sige, at man jf. lokalplanen vil kunne købe den grund og bygge et hus på 700 m2. Det bør ikke være muligt fremadrettet. Derfor bør vi hurtigst muligt få taget en drøftelse om, hvordan vi får sat et maksimalt antal m2, som kan bebygges. Dette loft har vi også på andre lignende lokalplaner. Dermed vil vi kunne bevare det øvrige område i den stand, som det er tiltænkt og kunne planlægge for de større sommerhuse i klynger, hvor de passer bedre ind.
Min hensigt med ovenstående er at melde tydeligt og utvetydigt ud, hvor jeg står i denne sag. Holdningerne tager jeg med til byrådsmødet i morgen. Det er samtidigt også min hensigt at holde en sober tone i debatten. Jeg håber, at både tydeligheden og soberheden kan ses i mit indlæg. Det er hvert tilfælde intentionen.