Mandag formiddag blev taburetterne i byrådssalen skiftet ud med noget yngre, lokale kræfter. I nogle timer var det 8. klasse fra Lundergårdskolen, der som en del af deres emneuge, arbejder med demokrati.
I byrådssalen blev eleverne budt velkommen af BFU-formand Gry Bruun Nielsen, Radikale Venstre og 2. viceborgmester Thomas Klimek (A), der fortalte eleverne lidt om deres egen vej ind i lokalpolitik, og ikke mindst hvordan politisk arbejde foregår fra drøftelse til beslutning.
Politikerne gav også eleverne et indblik i, hvor mange timer det kræver om ugen og den svære balance mellem fuldtidsjob, familie og så 25-30 timers politik om ugen.
Valg- og stemmeretsalderen på 18 år blev bl.a. drøftet, og om eleverne mente, at den burde sænkes til f.eks. 16 år? Flere mente dog, at det var betænkeligt, da de endnu ikke interesserede sig nok for lokaldemokrati til at kunne tage stilling ved kommunalvalg.
Undervejs lykkedes det også borgmester Søren Smalbro (V) at finde tid i tæt kalender til at kigge indenfor og tale med eleverne. De politiske værter havde forberedt politiske sager fra de aktuelle budgetforhandlinger, som eleverne skulle tage stilling til. Det blev meget konkret – og svært! –for eleverne, da et forslag handlede om renovering på deres egen skole eller i stedet anden vigtig velfærd.
Dagen sluttede med spørgsmål fra eleverne. F.eks. hvorfor fartgrænsen for sccoterkørsel er max. 3o km/t, og hvorfor man skal til eksamen i idræt?
Her måtte de to byrødder dog henvise til deres lovgivende kollegaer i folketinget, men eleverne blev opfordret til at skrive deres spørgsmål til folketingspolitikerne.
Der er da ingen grund til at lære de unge mennesker unoder, som løgn, fortielser, ulovlige tvangsfjernelser, omgåelse af regler osv….