Region Nordjylland har besluttet at tildele fire 0-kapaciteter til læger, der ønsker at udvide eksisterende praksis eller åbne en ny praksis med et ydernummer, hvor der ikke på forhånd er tilknyttet nogen patienter.
Det er Forretningsudvalget, der har fulgt den indstilling, som et Vurderingsudvalg med regionsrådsmedlem Lis Mancini (S) i spidsen er kommet med efter at have vurderet de indkomne ansøgninger.
– I regionen arbejder vi ud fra en strategi om at annoncere disse ledige kapaciteter, når vi får henvendelser fra læger, der har interesse i at besætte dem. Det er glædeligt, at vi nu oplever en øget interesse for at nedsætte sig som praktiserende læge i Nordjylland. Det er jo ikke en hemmelighed, at vi har haft lægemangel i regionen. Når læger besætter ledige kapaciteter som disse, så er det med til at styrke borgernes frie lægevalg i en tid, hvor mange praksis ellers har haft lukket for tilgang af patienter, siger Lis Mancini.
Ekstra kapacitet tildelt i Frederikshavn
Der var annonceret en 0-kapacitet i henholdsvis Frederikshavn, Hjørring og på Mors, men det er besluttet, at begge ansøgerne til 0-kapaciteten i Frederikshavn får tildelt et ydernummer uden patienter tilknyttet.
– Der var to ansøgere til den ene 0-kapacitet i Frederikshavn, men der var faktisk tre ledige 0-kapaciteter i lægedækningsområde Frederikshavn. Begge ansøgere var enige om, at en tildeling til begge ansøgere vil sikre tilgængelighed for borgerne i Frederikshavn og styrke borgernes frie lægevalg. Derfor var det også helt oplagt for os at bakke op om dette, forklarer Lis Mancini.
Den ene 0-kapacitet går til Charlotte Brun, der aktuelt er læge i Frederikshavn i en samarbejdspraksis i Asylgade med to andre læger. 0-kapaciteten skal etableres som en soloklinik i den eksisterende samarbejdspraksis, hvor der er plads, da man for nyligt er gået fra fire til tre læger.
– Jeg vil gerne arbejde for at rekruttere nye, unge læger til Frederikshavn. Jeg forventer, at jeg ved at starte en 0-kapacitet kan give en ny læge mulighed for at blive selvstændig på en nemmere, billigere og tryggere måde. Indtil der kommer en læge, der ønsker at overtage den nye praksis, vil jeg drive den med en ansat læge, fortæller Charlotte Brun.
Den anden 0-kapacitet går til praktiserende læge Kenny Birk Bøtcher. Han overtager i forvejen pr. 1. juli 2021 udbudsklinikken i Frederikshavn, som aktuelt har to kapaciteter tilknyttet med ca. 6.300 patienter. Den nye kapacitet skal lægges til denne klinik, hvor det eksisterende antal patienter tilknyttet klinikken i sig selv kan bære tildeling af den ekstra kapacitet.
– Tildelingen vil give mig mulighed for at ansætte en ekstra læge, hvilket kan være med til at sikre patienterne en bedre tilgængelighed i klinikken. Målet er i fremtiden at få yngre læger til at nedsætte sig i Frederikshavn under overenskomsten med PLO (Praktiserende Lægers Organisation red.), siger Kenny Birk Bøtcher, der selv til daglig er praktiserende læge i Brønderslev.
En kapacitet tildelt både i Hjørring og på Mors
På Mors er 0-kapaciteten i lægedækningsområde Erslev tildelt speciallæge i almen medicin, Hans Jakob Thorsøe, der var eneste ansøger. Han har ikke en klinik i forvejen. Som den gennemgående læge med daglig tilstedeværelse i klinikken vil han sikre høj grad af kontinuitet.
– Jeg ser det som en spændende opgave at skulle opbygge en ny klinik fra bunden. Jeg er lige nu tilknyttet regionsklinikken i Øster Jølby og er glad for at arbejde med patienterne her på Mors. Min forventning er at kunne åbne klinikken i løbet af maj eller juni. Placeringen har jeg endnu ikke lagt mig fast på, men jeg ser muligheder i både Øster Jølby, Erslev og Frøslev, siger Hans Jakob Thorsøe, der aktuelt er ved at bygge hus på Mors.
0-kapaciteten i Hjørring bliver tildelt praktiserende læge Helene Nygaard. Den skal drives sammen med den kapacitet, hun allerede har.
– Jeg forventer at ansætte en læge, der på sigt kan overtage kapaciteten, siger Helene Nygaard.
Regionsrådet besluttede 29. september 2020 en model for, hvordan man tildeler en af regionen annonceret lægekapacitet.
Modellen er baseret på en samlet vurdering af kvalitet og pris. Som udgangspunkt er kvalitet det af de to parametre, der vejer tungest i den samlede vurdering. Kun i den situation, hvor to ansøgere vurderes som værende ens ud fra de kvalitative udvælgelseskriterier, vil prisen være afgørende.
Vurderingsudvalget laver indstilling til tildeling på baggrund af de indkomne ansøgninger. Vurderingsudvalget består af de tre regionalt udnævnte politiske medlemmer af Praksisplanudvalget samt to administrative medarbejdere.
Vurderingsudvalget består af formanden, regionsrådsmedlem Lis Mancini (S), regionsrådsmedlem Anny Winther (V), regionsrådsmedlem Lene Linnemann (SF), direktør for Patientforløb Eva Sejersdal Knudsen og kontorchef for Nære Sundhedstilbud Carsten Haugaard Kvist.