COVID-19 er navnet på den sygdom man kan få, hvis man bliver smittet med ny Corona-virus, med det officielle navn SARS-CoV-2. Dette virus er et kræsent ét af slagsen, når det drejer sig om at inficere visse arter. Men nogle gange kan virussen smitte fra dyr til mennesker og i sjældne tilfælde kan dette SARS-CoV-2 virus også både mutere og inficere andre mennesker.
Hvis det meget omtalte handels-marked for dyr i Wuhan, i den kinesiske provins Hubei i Folke-replublikken, var Corona’s epicenter, så mener virusforskeren Mette Myrmel fra Havforskningsinstituttet, at det måtte være foregået på følgende måde. Virus har smittet fra flagermus til et andet pattedyr, skældyret Pangolin, som derefter har smittet videre til et andet pattedyr og derfra igen videre til et eller flere mennesker. Hvorefter der er sket en skæbnesvanger mutation.
Det er denne mutation af virusset i menneskene, der er årsagen til at smitten kan brede sig blandt mennesker. For når først virus formerer sig i et menneske, vil det muterer yderligere og ændre sig undervejs. Den nye virus fra England, er et virus efter en mutation og som her er mere smitsom end den første variant.
Umuligt at fisk skulle kunne være smittet og involveret – næsten, siger havforskeren, der påpeger, at fisk primært lever i et andet miljø og har en anden kropstemperatur. En temperatur som dette virus ikke er tilpasset. Dette samt det forhold at virus nemmere ødelægges i vand, efter meget kort tid, og det også nedbrydes af sollys og kemiske påvirkninger vil udslette den.
Dette virus har simpelthen ikke nøglen, der kan låse op indtil dette virus. Virusset har ikke de specifikke receptorer der skal til for at låse op, så de kan trænge ind og begynde at formere sig. Andre pattedyr deler denne »lås«, hvilket har været årsagen til at man har set smitte på tværs af arterne, både med den første SARS-virus og her senest med det nye Corona-virus. Men fisk deler ikke samme lås.
Derfor var sidste års oplysninger fra de kinesiske sundheds-myndigheder, om at man havde fundet Corona-virus på et skærebræt brugt til fiske-skær, kun have været fra et Coronasmittet menneske der eksempelvis har hostet og dermed overført smitten til fisk og skærebræt. Dette fund af Corona-virus på et skærebræt og en laks, fik de kinesiske myndigheder til at forbyde import af norske laks. Hvilket havde katrastofalt store konsekvenser for den norske fiskeeksport.
Men virus spredes ikke gennem mad, så hvis man skulle komme til at spise mad inficeret med Corona, bør man ikke gå i panik, for virus bliver hurtigt nedbrudt på manden, men ved indtagelse, skal virus også overleve mødet med menneskets mavesyre og fordøjelsessystem, hvor den lave PH værdi vil ødelægge det sidste. Det bekræftes af, at der ikke er fundet en sammenhæng mellem smitte og infektion via mad og drikkevare.
Kilde: FiskerForum.