Emilie Dalsgaard har længe haft det bedre med at gå end med at cykle, fremgår det i serien om Team Hjørring på TV2 Nord.
En oktoberdag blev hun kørt ned af en bil. Føreren kørte fra stedet uden at standse, og selvom Emilie ikke kom slemt til skade, gjorde episoden hende meget utryg i trafikken.
En utryghed, der siden har udløst flere angstanfald, hvis biler er kommet tæt på hende.
Alligevel traf Emilie Dalsgaard sidste år en beslutning.
Hun vil cykle hele vejen til Paris sammen med Team Hjørring, hvor hun og 13 andre er en del af ungdomsholdet på turen i sommeren 2023.
– Jeg tror, jeg er en helt anden person, når jeg kommer tilbage, siger hun inden turen.
Angstanfald ud af det blå
I serien ”Modgang og medvind” følger TV2 Nord en gruppe unge, der har sagt ja til at tilbagelægge ni etaper på tilsammen 1500 kilometer for til sidst at cykle i mål foran Eiffeltårnet i Paris.
De unge mennesker er alle fra skolerne i Hjørring Kommune og er blevet udvalgt af deres klasselærere, og fælles for dem er, at de har hver sin ting at kæmpe med.
For Emilie Dalsgaard er det angsten, der nogle gange hæmmer hende i hverdagen.
Det oplevede hun blandt andet, da cykelholdet var samlet i vikingelandsbyen Yxengaard i Tornby Klitplantage for at lære hinanden bedre at kende.
Uden forvarsel fik hun et angstanfald.
Emilie har valgt at være åben om sin angst, som udover påkørslen blandt andet skyldes mistrivsel i skolen og hendes mors kræftsygdom, der ramte under coronapandemien.
– Jeg har blandt andet gået på en efterskole, hvor jeg ikke havde det særlig godt. Jeg har det lidt svært med mennesker, siger Emilie Dalsgaard.
Nye venner
På cykelholdet er Emilie blevet en del af et fællesskab, hvor man bakker hinanden op og hjælper hinanden, når tingene er svære. Her er det okay at have udfordringer.
Særligt ét af holdmedlemmerne har fået stor betydning for Emilie.
På en gåtur, hvor de unge skoleelever skulle lære hinanden bedre at kende, blev hun sat sammen med 15-årige Kathrine Havmand, og de to klikkede med det samme.
– Vi blev tvunget til at snakke sammen, og så har vi snakket sammen lige siden. Vi er blevet venner, og vi har også været sammen uden for træningen, fortæller de to piger.
Ligesom Emilie har Kathrine også sit at kæmpe med, efter at hun har været udsat for et overgreb på en station.
– Vi går alle med et eller andet. At være med på holdet har givet mig mere styrke og selvsikkerhed, fordi der er et sammenhold, men ikke kan sammenligne med noget andet. Jeg er ikke alene i verden. Det er fantastisk, siger Kathrine Havmand.
En uforglemmelig oplevelse
I alt består Team Hjørring af 56 cykelryttere, hvis fornemste opgave er at give de unge en oplevelse, de aldrig vil glemme.
Mens de unges deltagelse er finansieret af sponsorater, betaler de voksne frivillige selv for turen.
Sandy Frederiksen er en af de voksne cykelryttere, som er med til at hjælpe og motivere de unge. Udover at være en del af styregruppen for Team Hjørring, har hun fået en helt særlig titel.
– Vi kalder hende ”mor”, for hun er lidt som en mor for os, siger Emilie Dalsgaard.
Det kommer blandt andet til udtryk, når Sandy viser omsorg og trøster, hvis der er brug for det.
– De unge mennesker er så gode og seje, siger Sandy Frederiksen, der selv begyndte at cykle i 2014.
– Jeg føler mig rigtig heldig
I ”Medgang og Modvind” viser det sig fra begyndelsen, at de unge mennesker står over for en enorm udfordring.
Allerede på første dag bliver flere pressede, da de er ramt af silende regn og utallige punkteringer.
På et tidspunkt må Emilie ind og sidde i en af de biler, som er klar til at samle ryttere op, der er ramt af skader eller træthed.
– Jeg er her jo for at cykle hele vejen til Paris, og så at jeg på første dag skal ind og sidde i bilen, det er lidt pinligt, siger hun.
Presser I ikke de unge lidt rigeligt?
– Jo, men vi ved, at de kan, og det er derfor, vi gør det. De fryser og er trætte, men de skal bare lige have en peptalk, og så kan de komme ind til mig og sove i aften, siger Sandy Frederiksen og smiler.
Emilie er hurtigt tilbage i sadlen igen, og hun er fast besluttet på at gennemføre de 1500 kilometer og 9207 højdemeter.
– Jeg føler mig rigtig heldig, at jeg har fået lov til at komme med på den her tur. Hvis jeg kan cykle til Paris, så kan jeg næsten flyve, siger hun.
Se om Team Hjørring kommer i mål i Modgang og Medvind – hele serien kan du finde ved at trykke her.
Kilde og foto: TV2 Nord.