På fiskeauktionen i Hirtshals er det ikke ualmindeligt, at rødspætter handles til priser, der langt overstiger hundrede norske kroner pr. kilo. Gennemsnitsprisen for rødspætte solgt ved auktionen er i år cirka det dobbelte af, hvad norske fiskere får.
Det skriver Fiskerimagasinet.no ifølge FiskerForum.
Men rødspætte er blot én af de arter, der betales meget godt for. Nu er den daglige leder på auktionen på DanFish International i Ålborg, i håb om at tiltrække flere norske fisk.
Den 21. juni i år blev der omsat 22.988 kilo rødspætte. Gennemsnitsprisen denne dag var 43,26 kroner, men der blev også solgt rødspætter for 439,72 kroner pr. kilo. Dette er en usædvanlig høj pris.
»Denne rødspætte var sandsynligvis stor, flot og i perfekt stand. Det er ikke almindeligt at se sådanne priser. Men det er ikke usædvanligt at se priser på 70 til 100 danske kroner pr. kilo. I perioden fra november til februar er der mange magre rødspætter i danske farvande,« forklarer Finn Møller til Fiskerimagasinet.no
Rødspætter har tre markeder
- Første marked er når store mængder sælges fra danske auktioner til blandt andet hollandske fabrikker. Her bliver rødspætterne fileteret, pakket og frosset ned. Disse fabrikker har købere i Danmark, der køber rødspætter på auktionerne og får dem sendt direkte til Holland med lastbil.
- Et andet marked er danske og europæiske fiskebutikker, der ønsker friske og flotte rødspætte til deres kunder. Disse skal være i god stand for at friste kunderne.
- Det tredje marked er restauranter. De vil gerne have en standardstørrelse, der gør det nemt at tilberede og servere rødspætterne.
»Vi vil især gerne have rødspætter fanget med snurrevod. Denne type er normalt af meget god kvalitet,« siger den daglige leder af fiskeauktionen i Hirtshals, Finn Møller.
De fleste norske rødspætter fanges med trawl. Indtil den 7. oktober er der blevet leveret 632,4 tons rødspætte. Af dette kvantum er hele 534,8 tons fanget med trawl. Få fiskefartøjer fisker målrettet efter rødspætte. Den betragtes normalt som bifangst i andet fiskeri.
Hvis der mangler rødspætte af en vis størrelse og kvalitet, kan det nogle gange føre til, at køberne kæmper for at sikre sig det, der er tilgængeligt. Men som nævnt er de ekstremt høje priser ikke repræsentative.
Det meste af de norske rødspætter fanges i Råfisklagets område. Indtil den 8. oktober er der blevet omsat 405,3 tons fanget med trawl i lagets område. Der er ingen statistik, der viser prisen på rødspætte fordelt på måned eller år som helhed. Men i uge 40 blev der solgt 12.620 kilo friske rødspætter til en gennemsnitspris på 19,30 kroner pr. kilo.
Uge 40 svarer til tallene for Hirtshals Fiskeauktion for perioden fra den 1. til den 7. oktober. Her var prisen 40,81 kroner pr. kilo.
»Det ville være for let at tro, at man opnår meget høje priser ved bare at sende rødspætte til Hirtshals. Før nogen gør det, bør de kontakte os på auktionen. Så kan vi så vidt muligt forklare, hvordan fisken skal sorteres efter størrelse og kvalitet i kasser,« forklarer Finn Møller.
»Ved omsætning her er der strenge krav til korrekt sortering. Der er heller ingen grund til at sende et par hundrede kilo rødspætte. Det er bedre, at flere fartøjer gør det, så der er en samlet mængde, der gør det muligt både at opnå en god pris på transport og tiltrække de rette købere.«
»Desuden kan det være en god idé at tjekke vejrudsigten i danske farvande. Hvis der varsles dårligt vejr med kraftig vind i en uge, reduceres adgangen til fisk markant. Så er det lettere at opnå høje priser. Hvis der meldes godt vejr og ingen vind, er alle fiskebåde ude på havet.«
Denne uge er norske og danske fiskere samlet på messen DanFish International i Ålborg. Finn Møller opfordrer dem, der gerne vil høre mere om mulighederne for at tjene bedre på deres fisk ved at sælge gennem auktionen, til at besøge deres stand på messen.