Hirtshals er Synkefri. Sådan lød de sidste ord i den fremragende tale, som 2. viceborgmester Thomas Klimek holdt ved receptionen for filmen Synkefri lørdag eftermiddag på Nordsøen Oceanarium.
Filmen bliver nærværende skribent imidlertid nødt til så at sige ikke bare at synke, men især også at fordøje og måske endda sove på, før jeg vil være i stand til at udtrykke min holdning til den, men ved receptionen sagde Thomas Klimek blandt andet:
– Få egne som Vendsyssel har inspireret kunsten. Fordi naturen og elementerne er så umådeligt stærkere end menneskelivet. Så kan tavsheden godt tage over, men da har vi kunsten. I den kan ting vises, siges eller råbes ud.
– Fra Hjørring Kommunes side hilser vi Synkefri velkommen som en del af vores fælles erindring og kulturarv. En fortælling, der kan vise resten af verden, hvad livet heroppe også er og altid har været. Voldsomt, barskt, men også smukt og en evig kamp med indre og ydre elementer. Og at byen og dens mennesker står. På trods.
Synkefri er nemlig en film, der baserer sig på en tragisk historie. Ni mænd omkom. Og så har instruktøren, som det vil være de fleste lokale bekendt, en personlig tilknytning til ulykken, noterer TV2 Nord.
Hans daværende mors kæreste og faren til hans brødre omkom nemlig i forliset 1. december 1981. Fem år senere kom han selv til verden.
Instruktøren Christian Andersen er altså født og opvokset i Hirtshals, og filmen tager i høj grad udgangspunkt i hans eget liv som barn og ung.
– Man kan i hvert fald konstatere, at det stadig er et traume, som ligger her. Som kan være svært at tale om.
– Men jeg føler også, at det kan være vigtigt for vores egen historie, lyder det fra Christian Andersen om, hvorfor filmen har sin berettigelse.
Tilbage i April skrev TV2 Nord om den kommende film, og dengang berettede vi om en vis skepsis og kritik fra lokale, som mener, at der ikke skal ruskes op i historien igen.
Til det svarede Christian Andersen dengang.
– Jeg har en stor ydmyghed omkring det at være tilbage og lave filmen. Ydmyghed ikke mindst overfor de efterladte.
– Og det er vigtigt for mig at sige, at det er ikke en film, der handler om det, der skete på havet. Det ønsker jeg ikke at gøre stort, for ingen ved, hvad der skete derude, fortæller Christian Andersen og tilføjer:
Filmen er baseret på ulykken, der kostede ni mænd livet.
De fleste fiskefartøjer havde denne dag, 1. december 1981, søgt ly i havnen på grund af en voldsom storm. Fiskekutteren Hanne Dorte var dog ikke nået i land.
Under indsejlingen til havnen forliste kutteren med tre fiskere ombord.
Redningsbåden RF2 blev sendt ud for at finde overlevende fra Hanne Dorte, men det værst tænkelige skete. RF2 fik en forkert sø, der vendte fartøjet 180 grader og redningsbåden blev herefter liggende med bunden i vejret.
Der var seks redningsfolk på båden. De seks mistede livet, og det gjorde de tre fiskere også.
Byen Hirtshals var i sorg.
– Det der skete den nat. Det er noget, vi kan… Jeg synes jo, at vi skal være stolte over, at vi har en redningstjeneste, som kommer andre til undsætning, når de er nød, lyder det fra instruktør Christian Andersen.
Filmen ”Synkefri” er også en stor milepæl for en ung spirende skuespiller.
Det er nemlig Sylvester Espersen Byders første hovedrolle, og endnu mere specielt er det, at hans mor også er på rollelisten.
Den lidt mere kendte Anne Sofie Espersen.
– Det er jo ikke de store dramatiske scener, vi har haft sammen, men de få scener, vi har haft sammen, har virkelig været sjovt, lyder det fra Anne Sofie Espersen, der selv er fra Hirtshals, hvor historien altså udspiller sig.
Det har lidt været noget, vi har snakket om i noget tid, som kunne være sjovt at prøve. Så det var rart endelig at gøre det, tilføjer sønnen og hovedrolleindehaveren, Sylvester Espersen Byder.
Kilde: TV2 Nord.