Af Mette Præstegaard
Enebærvænget 2
Hirtshals
Den 14. nov. bragte de nordjyske medier en sjælden god nyhed – for mange borgere i Hjørring kommune årets bedste og mest overraskende nyhed; for tænk at Hjørring Kommune ved TM udvalget valgte at droppe det uønskede højhusprojekt i Hirtshals (på hjørnet hvor Skipperkroen lå) på grund af, at projektet var i strid med lokalplanen for området, der jo ikke tillod så højt byggeri.
Mange af os har som bygherren forventet standard afgørelsen; for alt er tilladt og kan lade sig gøre – er dispensationer ikke nok, laves der jo bare en ny lokalplan for området. Men denne gang skete det ikke. Tænk at man lyttede til befolkningen og valgte at følge lokalplanen frem for at komme med nye smarte fiduser til bygherren. Jeg blev utrolig glad og også ret stolt over udvalgets fornuftige beslutning – aner nye tider med lune vinde.
I gl. dage , da området hed Hirtshals Kommune, havde vi også af og til problemer med byggeri, især ude i sommerhusområderne, hvor bygherrer ikke kunne få husene højt nok op i landskabet og “glemte” alt om , at huset skulle placeres i byggefeltet.; klagede man, skete det, at der blev set på problemerne og rettet til, så områdets lokalplan blev overholdt; men det afhang meget af udvalgsformanden. Ikke alle elskede at “komme ud i marken.” – Kjeld Larsen var en af de få.
I 2007 fik vi storkommuner i Danmark, og Hirtshals blev underlagt Hjørring Kommune og fra at være kommunens hovedby, blev Hirtshals nu storkommunens yderste lille flække, der kun havde havnen som eneste værdi, og denne kunne man jo desværre ikke flytte. Hjørring fik alt. Byer som Hirtshals og Bindslev blev forbigået/glemt.
Havde man i de sidste år af Størups regeringstig fundet mærkelige fortolkninger af lokalplaner, var dette intet i sammenligning med, hvad vi senere oplevede i storkommunen. Her så man stort på lokalplaner. Man brugte ikke tiden på at håndhæve reglerne, men på at give bygherrer vilde dispensationer – og det blev værre og værre. Lokalplaner havde helt mistet deres juridiske betydning som og sikkerhedsgaranti for områdets beboere. Alt kunne ske – og der skete uhørte ting.
At Kaj Schlie havde troet på mdl. løfter er ikke så mærkeligt, for Hjørringborgmester Arne Boelt gav jo af og til løfter til særlig udvalgte. Aldi direktørerne, Bilka og måske også til Kaj Schlie – der har været så optaget af sit velgørende projekt, at han slet ikke ænsede forandring på rådhuset og bemærkede, at Arne Boelt ikke mere bar borgmesterkæden.
Som sagt blev jeg meget glad for kommunens beslutning og håber, at vi atter kan få genetableret tilliden til de mange lokalplaner, der skal sikre ro og harmoni selv yderst ude i vort skønne område. Denne besluning er et godt ” first step”, andre positive ting er f.eks. beslutning om ikke for højt byggeri på Hirtshals Vesthavn og beslutningen om særlig placering til kæmpesommerhuse.
Jo, jeg tror på nye lyse tider, hvor der lyttes til borgerne og reglerne følges. Mange vil jo gerne slå sig ned i Hirtshals og omegn på grund af stedets skønne barske natur, der giver så mange gode naturtilbud, og det er ikke højhuse der drager, men alm. gode boliger spredt rundt om i området.
Afgørelsen af højhussagen er et plus for Hirtshals og Hjørring kommune. Usikkerheden er borte.
Jeg syntes det er ærgerligt at de ikke kan bygge højhuset – det skulle bare byges i røde sten så falder det godt ind i de bygninger der vender ud mod Kysvejen.
Når man tager i betragtning af det høje skrummel der står over ved kroen fatter jeg ikke den sølle beslutning om ikke tillade byggeriet.
Også selv om jeg aldrig får råd til at bo i sådan noget nybyggeri
Ja – det hele var meget ” bedre” i gamle dage – hvad med udvikling
Skipperkroen
Bare lige og uden nærmere omtanke, så har jeg fuld forståelse for at man kan have hver sin mening omkring byggeriet og byens udvikling, men i den anledning vil jeg da gerne høre din mening Mette, hvordan vi kan udvikle Hirtshals her og nu, og ikke mindst hvordan du ser Hirtshals om 25 år