Hvis blodprøver tages udenfor hospitalerne, så skal de nogle gange så gruelig meget igennem, før de når frem til Klinisk Biokemi (KBA). Kulde, varme eller raslen rundt i en bærepose.
Det kan påvirke kvaliteten af prøvematerialet og forårsage unødvendige ekstra prøvetagninger, forsinkelser på viderebehandling og fejlfortolkninger af resultater mm.
Alene på KBA i Hjørring modtager de årligt 7000-15.000 prøver fra praksis, hvor man ikke ved, om der er styr på kvaliteten af prøvematerialet.
Regionen har allerede en henteordning, hvor man har kvalitetssikret prøvernes vej fra praksis til KBA. Men hvad med de prøver, der tages udenfor praksis?
Det har man nu også taget et skridt for at kvalitetssikre. Løsningen er blevet en termoboks.
– Det er ikke raketvidenskab, men vi ønskede at få standardiseret så meget af den præanalytiske behandling som muligt. Uanset om prøverne tages hjemme hos borgerne, i plejecentre eller i lægepraksis. De skal så vidt muligt behandles ensartet og sikkert hele vejen, forklarer Claus Woldum, bioanalytikerunderviser og laboratoriefaglig konsulent, KBA Hjørring.
Sammen med kollegerne fra laboratorierne på Aalborg Universitetshospital enedes man om at udvide kvalitetssikringen, og der er indkøbt termobokse til alle lægepraksis i Region Nordjylland.
Lavpraktisk, men effektivt.
Kilde: Regionshospital Nordjylland.