De første opmålinger af den jyske vestkyst fandt sted ud for Thyborøn i 1874. Det foregik fra en robåd og dybden blev opmålt med en målestok.
Afstanden var kysten og ud til båden i vandet blev målt med et tov. Det var Statens Vandbygningsvæsen, der foretog de første opmålinger. Men hvorfor opmåler man så stadig kysten i dag?
Kystlandskabet forandrer sig fra år til år. Kystdirektoratet opmåler derfor kysten for at få et billede af dens udvikling, så man kan beskytte den mod tilbagerykning og lave klimatilpasning i kystområderne.
Teknologien er blevet mere avanceret med tiden og gennem årene har man taget flere nye opmålingsmetoder i brug. I dag opmåler man stranden og havbunden med Kystdirektoratets tre skibe, Beam, Ekko 1 og Ekko 2, med GPS-udstyr. Man opmåler ud fra et fast linjesystem, hvor skibene sejler vinkelret på kysten. Dybden opmåles med EKKO-lod. Der opmåles ca. 300-400 profiler om året.
En af de nyeste skud på stammen inden for opmåling er droneteknologien. Dronerne gør det muligt at indsamle præcise data om kysternes udvikling uden at være i berøring med vandet. Dronernes kamera og scanner sender lysimpulser til jordoverfladen, hvorefter de sendes tilbage til scanneren.
Læs mere her om opmålingsmetoder hos Kystdirketoratet.