De to projektejere kalder det et demokratisk vindmølleprojekt, men i virkeligheden er der snarere tale om et solidarisk vindmølleprojekt, for landmændene Henrik Henriksen og Michael Mulvad Madsen vil fordele 75% af overskuddet fra det vindmølleprojekt, de ønsker at realisere med de naboer, der bor indenfor 2 kilometers afstand til det (måske) kommende projekt.
Skåret ind til benet betyder det, at 179 millioner kroner ud af et overskud på 240 millioner kroner vil blive fordelt mellem naboerne. I runde tal betyder det, at de 116 boliger indenfor zonen i gennemsnit kan se frem til en check på 1,5 millioner kroner. Det fremgår af en artikel på DR.DK
Naboerne skal ikke have en krone op af lommen
Det særlige ved projektet er, at naboerne ikke skal tage nogen risiko. De skal ikke i banken og låne penge til at investere. De kan kort sagt læne sig tilbage i sofaen og vente på checken.
Desværre for kommende naboer til VE-projekter i Hjørring kommune, så ligger det omtalte projekt på Salling.
I følge professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet viser projektet på Salling, hvor mange penge der reelt er at komme efter i vindmølleprojekter. Og det skaber en helt anden dynamik.
De projekter der pt. ligger til behandling hos Hjørring kommune er anderledes påholdende.
Det bliver spændende at se om projektet i Salling, giver inspiration til nogle af projektmagerne her i Hjørring kommune. For der er virkelig mange penge at dele ud af, hvis man vil.
Du kan læse hele historie på DR.DK
Sådan vil de fordele vindmølle-millionerne
De seks vindmøller koster 420 mio. kr. at opføre. 70 mio. kr. hver
Herefter har de en handelsværdi på 660 mio. kr. 110 mio. kr. hver
Det vil sige, der er et overskud på 240 millioner for de seks møller til sammen.
Landmændene beholder selv 1,53 mølle svarende til et overskud på 61 mio. kr. – og forærer 4,47 møller væk, svarende til 179 mio. kr.
Der er 116 husstande, som i gennemsnit får 1,5 mio. kr. hver.
Dem, der får størst gene, får mest. Uvildige vurderingsfolk skal afgøre, hvordan millionerne fordeles rimeligt mellem naboerne. Kilde: DR.DK
Se det skal nok give naboerne et helt andet syn på de “hæslige” møller, når der bliver lidt( læs meget) ejerfornemmelse. Endelig har bygherre fattet, hvordan det skal gøres. Mere af det👍 Spændende om også de lokale projektmager i Hjørring kommune er klar til af lade naboer få nogle andele i disse projekter, så de har en chance for at blive til virkelighed. Tanken om, at nogle få skal tjene kassen og en masse andre skal have ulempen med projekterne, får selvfølgelig folk til at sige nej tak, til grøn energi