Af Peter Sundbæk
Finlandsgade 2
Hirtshals
I Hjørring Kommune står 320 unge i alderen 25-29 år uden job eller uddannelse, ifølge en nylig analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Denne problematik er en del af en større landsdækkende udfordring, hvor ikke færre end 30.000 unge i denne aldersgruppe befinder sig i samme situation. Situationen er bekymrende, og det kræver konkrete løsninger og handlinger på lokalt plan.
En del af løsningen vil være at rette flere ressourcer mod gruppen på mellem 15-24 år, det vil mindske tilgangen fra denne gruppe til de 25-29-årige på sigt, gruppen der omhandler de 15-24-årige er aktuelt på ca. 43.000 på landsplan, en stor del af denne gruppe vil ende på varig offentlig forsørgelse hvis vi ikke gør noget ekstraordinært. De handlinger der skal til, er ikke mere snak, det skal være aktive handlinger som retter sig mod hver enkelt, i første omgang for at registrerer udfordringerne der gør at den enkelte unge er i denne gruppe.
Udfordringer i Hjørring Kommune Hjørring Kommune oplever en let stigende tendens i antallet af unge mellem 25-29 år, som er uden beskæftigelse eller uddannelse. For at imødegå denne udfordring er det essentielt at identificere og adressere de strukturelle problemer, der kan være årsag til denne udvikling. Et nøgleelement er at forstå, hvordan kommunens ressourcer og eksisterende indsatser kan mobiliseres og optimeres for at støtte de unge på vej mod en stabil fremtid Hjørring Kommune er også repræsenteret i statistikkerne med ungegruppen mellem 15-24 år, det er vigtigt at få alle dem i gang som har en mulighed for det (helbred og aktuel situation kan være en hindring), mange af disse unge har et behov for at blive en del af et fællesskab, vel og mærke det rigtige.
Ungegarantien som en del af løsningen
Hjørring Kommunes Ungegaranti skal spille en central rolle i kampen for at hjælpe unge, særligt de bogligt svageste. Ungegarantien skal være et værdifuldt redskab til at sikre, at ingen unge efterlades på perronen. Gennem intensiveret samarbejde mellem kommunen, De Fri Fagskoler (Vittrup, Hirtshals og Hjørring) og andre relevante aktører, kan der etableres adgang til tilpassede uddannelsesforløb og støtteforanstaltninger, der passer til den enkeltes behov.
Fri Fagskoler og unge med uddannelsesmæssige udfordringer
Fri fagskoler i Hjørring Kommune spiller en unik rolle i uddannelseslandskabet, især når det kommer til at imødekomme behovene hos skoletrætte unge eller dem med uddannelsesmæssige udfordringer. Hvad der gør disse skoler specielle, er deres evne til at tilpasse undervisningen til den enkelte elevs behov og skabe et inkluderende læringsmiljø.
Fri Fagskoler tilbyder ofte alternative undervisningsmetoder, der appellerer til forskellige læringsstile og interesser. Dette kan være afgørende for unge, der har vanskeligheder i det mere traditionelle skolesystem. Skolerne fokuserer på praktiske færdigheder og hands-on undervisning, hvilket kan være særligt gavnligt for dem, der lærer bedst ved at arbejde med konkrete opgaver.
Samarbejde for succes
Samarbejdet mellem de tidligere nævnte aktører er afgørende for at skabe en sammenhængende og effektiv støttekultur for de unge. Ved at anerkende og styrke de unges individuelle styrker og interesser, kan de Fri Fagskoler spille en afgørende rolle i at hjælpe dem med at genfinde motivationen for uddannelse og arbejde.
Hjørring kommune er i den heldige situation, at de som den eneste kommune i Danmark, der har mere end en Fri Fagskole, her har man tre, og de er vidt forskellige og ligger i Vittrup, Hirtshals og Hjørring.
Vejen frem
Hjørring Kommune har potentialet og de rette institutioner/skoler og virksomheder til at vende udviklingen for de mange unge der står uden beskæftigelse eller uddannelse.
Alle aktører som arbejder for de unges bedste, skal sørge for et tæt og fremadskuende samarbejde, derved kan man skabe et stærkt fundament for de unges fremtid. Jeg tror på at viljen er lokalt til at løse udfordringerne.
Ved at investere i de unge, investerer vi i fremtiden til alles fælles bedste.
Alle fortjener – en ekstra chance (og det må aldrig være sidste chance).
Peter Sundbæk har et længere CV, der blandt andet indeholder en stilling telegrafist hos DFDS Danmark og pædagog ved Brønderslev Psykiatriske Sygehus samt tidligereforstander på Nordsøen Fri Fagskole.