af Palle W. Nielsen
skribent ved NordsøPosten
Mange eksperter, eller i hvert fald mange kloge mennesker, udtaler sig gerne om blandt meget andet kystnedbrydningen for eksempel ved nedkørslen til stranden i Tversted.
De rigtig kloge og måske mest erfarne kystboere påpeger, at naturen altid har taget og givet også af kysten ved Tversted.
Det er rigtigt, for det er rundt regnet 80 år siden, at danskere for den tyske besættelsesmagt byggede bunker i massivt flertal helt ude i en yderste klitrække – helt ud mod stranden, så tyske soldater kunne være i sikkerhed med deres kanoner og maskingeværer, hvis de allierede kom denne vej for at befri Europa.
Det gjorde de så ikke og valgte en anden vej, og efter nogle år var nazisterne besejret og tyskerne gik hjem. Byggerierne i klitterne er der stadig mange steder til vidne om besættelsens og nazisternes uhyrligheder mod menneskeheden – også som en påmindelse om, hvor vigtigt, der er at stå sammen om at sikre fred i verden.
Så begyndte naturen at bygge klitter op, og for måske 50 år siden var de stadig ganske små for indtil for få år siden at være vokset ganske store og mægtige. En fantastisk tumleplads for store og små. Naturens kræfter er betagende. Det er bare med at komme ud i den.
Tilbage er den nutidige historie om, at klitterne forsvinder med en noget voldsom fart. Havet triller i blæst ind over stranden, roder lidt rundt i bunden af klitterne og tager sandet med sig ud i vandet, hvor strøm fører det videre mod toppen af landet.
Tilbage står også, at det måske er på tide seriøste at overveje at gøre noget for at sikre Danmarks kyster. Det burde være en fælles opgave at gøre noget. Eller skal vi bare lade stå til?
![KLUMME: Klitterne forsvinder i havet 2 nedkoerslen 25.11.23julen](https://nordsoeposten.dk/wp-content/uploads/2023/12/nedkoerslen-25.11.23julen-23_653x490.jpg)
![KLUMME: Klitterne forsvinder i havet 3 nedkoersel 22.12.23 julen 23 8 scaled](https://nordsoeposten.dk/wp-content/uploads/2023/12/nedkoersel-22.12.23-julen-23-8-scaled.jpg)
![KLUMME: Klitterne forsvinder i havet 4 nedkoerslen 25.12.23 julen 23](https://nordsoeposten.dk/wp-content/uploads/2023/12/nedkoerslen-25.12.23-julen-23-6_653x490.jpg)
![KLUMME: Klitterne forsvinder i havet 5 nedkoerseln og bygninger](https://nordsoeposten.dk/wp-content/uploads/2023/12/nedkoerseln-og-bygninger-27.12.23_653x490.jpg)
Selvfølgelig skal kysten sikres, her i nord, som den bliver mange andre steder i vores dejlige land.
Det er altså bedre med et stadion /musikhus rindende vand i gader/naturmøde end at få lavet kystsikring kulturen længe leve så kan vi sidde på en tømmerflåde med 10 pilsner i en snor (ironi kan sagtens fremkomme)
Hej Palle
Godt indlæg, men som Storm P. udtrykte det: “Alle snakker om vejret, men ingen gør noget ved det” Siden undertegnede ankom til Vendsyssel, i starten af firserne, har man transporteret sand fra kyst til kyst, uden synderlig effekt.
Der er snakket, nedsat kommisioner og udvalg, ja selv på regeringsplan, har man drøftet udfordringen, “MEN INTET ER SKET”
Palle, du som arbejdende journalist på skiftende medier, har været med hele vejen.
Tænker at I der har “Medie-taleret”, begynder at bombardere rette myndigheder med sønderlemmende kritik !
Formål: at finde alternative løsninger der fungerer, det kunne være sig Pilestokke, udligningsrør, effektiv “hård” sikring, Watertubes, automat-anlæg der “spytter” sand ind på kysten etc.
En landsdækkende horde af opsøgende nysgerrige journalister, ville måske være svaret på det “pres” der bør ligges på rette sted.
Jeg tror mest man flytter sand, så turister og andre badedyr kan få en sommerstrand.
Hvis man har uanede penge, kan man sagtens udsætte naturens kræfter en lille smule, men med tiden vinder vind og vejr alligevel, så hvorfor ikke hellere bruge pengene på noget fornuftigt og klogt. I nyere tid tror man, at det er superklogt at bygge helt ude i yderste klitrække, så man kan få verdens bedste udsigt, men når så havet viser tænder, så er det alle andres skyld, og bestemt ikke for man var letsindig, og havde sin lid til, at der nok ikke skete noget. Hvis man absolut vil bo helt derude, så er Tyskernes måde at bygge på, nok værd at overveje, for de tager ikke sådan lige skade af, lidt vind og vejr. Prøv at se på Danmarkskort fra flere århundrede , så har kystlinien hele tiden ændret sig, og det fortsætter den også med fremover. Det hedder naturens gang, og tak for det👍
Det er så rigtigt. Vi har sådanben kyst.
Men enhver se landet på TV, hvor stadig mere oftere bliver sat under vand.Det er også et valg.
Vi får dyrere forsikringer og vælge til eller fra. Vi har jo ændret på naturens. Der er fx en sandpumper ud for Hirtshavn. Nu skal havnen udvides.
Men Du har jo ret i, at man kan nogle ting være naturens gang.
Jeg er mere til vi køber et fjeld i Norge. De har jo masser af dem. De kan så få noget jord fra os,
Hvor ligger Hirtshavn? Jens, Du kan jo starte din egen indsamling, hvis du ønsker at købe et fjeld i Norge? Jens, eller fortsætter du bare med at vrøvle videre. Måske kan du købe ekstra sand i Sahara, der er sikkert nok nogen som vi sælge til både dig og nordmændene. Har du iøvrigt overvejet et stavekursus?
John har en god pointe, dog er mange byer og samfund opstået på kanten af havet, ja vi er måske ligefrem afhængige af kyst og hav ?
Alt ændrer sig i takt med naturen, sikkert også hvor John bor. Men derfor kunne et samspil med samme natur, blive en glæde og gevinst for alle 🙂
Sådan er det. Mange byer-købsteder er bygget det første sted man kunne kommer en fjord-en år.
Man skal huske tiden. Man far var heltknust, da man ville Roskildes havnestatus. Den havde altid været der. Men det er slet ikke sandt. Den kom til i 1848, da der kom jernbane til. Næsten blev næsten ikke brugt, for man forlængede tog og vejforbindelser til Røfby, Korsør og Kulandborg.
Det samme gjaldt Napolenns snorlige veje – Her lokalt fra Hjørring til Aalborg.
Uanset hvad skriver, så bryder jeg mig ikke mod, at havet spiser mit land. ♥
Sagen er jo at mans systematisk nægter at tage stillings de mange bekostelige klimating. Dette her kan heller ikke laves om.
Det gælder også gælder på land.
Sidste skrig er om bønderne og landbundsjorde. Men den synder er os selv. Helt fra 1970 skulle der årligt, når Vi havde råd, være købt landbrugsjord til permament ikke dyrkning.
Og det er ikke kun denne kyst, hvor Jeg får år siden nær ikke kunne komme om fra kysten ved Skallerup.
Når kommunen udbygger Hirtshals Havn, sender de det sand, der kommer sydfra ud i Tannis Bugt. Dvs. så stoppes sandtransporten op langs kysten, og sandet, der tages fra kysten ved Tversted, bliver ikke fornyet sydfra.
Den sandfodring, der skulle kompensere for dette, bliver ikke brugt ud for Tversted, den anvendes syd for Hirtshals, har politikerne i Hjørring besluttet.
“Som man sår, så høster man”.