Verden bliver kun mere digital for hver dag, der går. Langt de fleste har i dag en smartphone, der både giver mulighed for at surfe på adskillige apps, chatte, SMS’e og ringe.
Det kan være svært ikke at blive forstyrret af venner og familie, mens man arbejder, og det kan være svært at modstå fristelsen for lige at tjekke mobilens SoMe-apps. Men det ser ud til, at resten af landet godt kunne lære lidt af nordjyderne.
Undersøgelsen fra YouGov viser nemlig, at det er i Nordjylland, at mobilen bliver tjekket mindst i løbet af en arbejdsdag. Kun 19 procent af nordjyderne svarer, at de tjekker deres telefon ofte eller mange gange i timen. Til sammenligning er det tal 29 procent i region Hovedstaden.
– De konstante afbrydelser på jobbet i form af blandt andet telefoner kan udfordre balancen. Der bliver pludseligt kortere tid til at nå opgaverne. Og det kan risikere at påvirke arbejdslysten negativt, siger Rasmus Højbæk, der er erhvervspsykolog i Krifa.
– Det er altid en god idé at forholde sig til, hvad der forstyrrer, når man arbejder. Når man er bevidst om det, kan man nemmere tage et aktivt valg om, hvornår telefonen må forstyrre og dermed minimere det, fortsætter han.
Adskillelse af fritid og arbejde
Telefonen kan forstyrre, når vi er på arbejde – men omvendt kan telefonen også forstyrre, når vi har fri. Der kan tikke mails ind, der er nemme at svare på fra mobilen, eller måske ringer en kunde midt i aftensmaden med familien.
– Vi er konstant til rådighed. Når vi er på arbejde, er vi til rådighed for familien, og når vi har fri, er vi til rådighed for vores arbejde. Det kan hurtigt blive en glidebane med stor risiko for, at hovedet ikke får ro eller mulighed for at koble fra. Det kan i værste tilfælde udvikle sig til stress på sigt, siger erhvervspsykologen.
I undersøgelsen svarer hver fjerde nordjyske lønmodtager, at han eller hun ofte er tilgængelig efter endt arbejdstid – noget mange af dem også bliver betalt for. 37 procent af disse nordjyder fortæller nemlig, at det primært er på grund af lønnen, at de er tilgængelige. Det er markant højere end de øvrige landsdele, hvor det fx i region Midtjylland blot er 23 procent.
Erhvervspsykolog Rasmus Højbæk understreger, at det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår man arbejder, og hvornår man holder fri.