Vi ser ind i en fremtid med flere og flere ældre, særligt i land-, ø- og yderkommunerne. Kommuner hvor borgerne oplever store afstande til det nærmeste supersygehus.
Det kan udgøre en barriere for deltagelse i undersøgelser, behandlinger og kontroller og kan få alvorlige konsekvenser, særligt for de ældre og mest udsatte borgere. Det er et svigt af patienterne, mener Landdistrikternes Fællesråd, som opfordrer til at etablere langt flere sundhedshuse med sygehus- og miniakutfunktioner, ambulante behandlinger og undersøgelser, for at styrke det nære sundhedsvæsen.
– Det er afgørende for vores sundhed, særligt når vi bliver ældre, at vi kan få hjælp i vores nærområde. Blandt andet gennem sundhedshuse som kan løse, det som ikke er svært, men som kan behandles nært af læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. De sundhedsfaglige kompetencer kan udnyttes bedre hvis sundhedshusene også har praksislægeklinikker i samme bygning. Dels for at forebygge, men også forbedre sundhedstilstanden i landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard formand for Landdistrikternes Fællesråd og fortsætter:
– Det er der behov for og derfor håber jeg også, at der vil komme mere fokus på dette i Sundheds- og Ældrepolitikken fremadrettet, herunder i Regeringens kommende ældreudspil og fremtidens indretning af sundhedsvæsnet.
Borgere i landdistrikterne er oftere multisyge, og har dermed et større forbrug af medicin end resten af landet. Dette skyldes særligt, at der bor flere ældre og svage i de fleste landdistrikter. Det gør det ekstra vigtigt, at der bl.a. er gode sundhedstilbud og medicinrådgivning tæt på borgeren, hvor der er mulighed for fysisk rådgivning og fremmøde suppleret med digitale løsninger.
– For at imødekomme behovet for sundhedshjælp i landdistrikterne, anbefaler vi samtidig, at man styrker de digitale sundhedsløsninger som supplement til det fysiske sundhedsvæsen. De digitale løsninger må dog ikke erstatte muligheden for det fysiske fremmøde. Det skal stadig være muligt at møde op i det lokale sundhedshus til en konsultation eller at hente sin medicin på et apotek i nærheden og ikke vente på, at det bliver sendt med posten, udtaler Steffen Damsgaard.
Yderligere foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der kommer en større forebyggende indsats for at forbedre sundhedstilstanden i landdistrikterne, og at der udarbejdes en national uddannelses- og rekrutteringsplan med mulighed for også at rekruttere sundhedspersonale fra andre lande. Det kan være med til at løse udfordringen med personalemangel i sundhedssektoren i land- og yderkommunerne.
– Vi kan ikke have et land, hvor dine chancer for overlevelse er bedre, hvis du bor tæt på en storby. Derfor er vi nødt til at skabe et sundhedsvæsen, der er tilgængeligt og bæredygtigt for alle, uanset hvor i landet man bor, afslutter Steffen Damsgaard.