Af Bodil Dam
PondCottage Art
Munkebrovej 48
Vrensted
Frederikshavns borgmester kaldte for nylig på dr.dk Danmark for “cowboyland”.
Det leder tankerne hen på Scorseses film, hvor hvide cowboys 1920’erne invaderer Osage-stammens territorie, hvor der for nyligt er fundet olie. Filmen er baseret på virkelige hændelser, og viser hvorledes hvide mænd ved systematisk at dræbe Osage indianere forsøger at tilrane sig deres land og olie.
Når man bor i Jylland mod vest, i mit tilfælde i Hjørring kommune, hvor kommunen for tiden arbejder med 32 ansøgninger om etablering af vindmøller og solcelleanlæg, kommer man nemt til at identificere sig med Osage folket i 1920’erne, hvor den nyfunden olie fremkaldte stor rigdom og grådighed.
I dagens jyske virkelighed må masser af borgere se deres ejendommes værdi forsvinde i takt med, at omgivelserne bliver indtaget at nutidens cowboys, som øjner milliongevinster ved at opstille vindmøller og solcelleanlæg. Endnu er der dog ikke tale om mord på de omtalte borgere, men måske kan man tale om mord på demokratiet.
I Hjørring kommune kan man f.eks. se hvorledes kommunens administration bedømmer borgernes indsigelser mod div. energiprojekter som ikke relevante. Ligeledes hører vi igen og igen, at borgernes modstand er den største hindring for projektmagernes interesser.
Titlen på Scorseses film henviser til små farverige blomster, som dækker Osage land om foråret og som senere bliver kvalt af større vækster på samme tid som coyoterne hyler mod månen. Titlen er således et billede på indianerne som fratages deres land af de store mængder grådige hvide.
Som borger i Danmark i disse år er vi en art Osagefolk, som må se vores ejendommes værdi forsvinde og naturen i vores omgivelser kvalt for at give plads til store energiindustrianlæg.
Link til tidligere artikel
Martin Scorseses storfilm Killers Of The Flower Moon spiller i Lønstrup Cafe Bio