Birthe Nesgaard Johansen, som en del utvivlsomt kender fra gruppen Vandrefuglens Univers, føler sig overbevist om, at mange kan nikke genkendende til, at man får øje på noget flot garn, og man er nødt til at mærke på det lækre garn, og vupti er den nørkleglade hjerne i gang.
Der strikkes nemlig på livet løs rundt omkring i landet. Det hører vi ofte om. Der afholdes strikfestivaler, højskoleophold med fokus på strikning og strikkecaféer. Men Birthe Nesgaard Johansen synes ikke, hun hører eller ser noget om hæklefestivaler og hæklecaféer, og hun mener, at der er mange, der hækler. Derfor vil hun gerne fortælle lidt fra sin hækleverden.
– Mine gigthænder vil faktisk heller ikke være med til at strikke mere. Det havde jeg det lidt svært med til at begynde med, men så fandt jeg ud af, at selvom jeg har skæve og stive fingre, kan jeg godt hækle. Ja, jeg vil endda gå så langt som til at sige, at her på matriklen er hæklenålene rødglødende hver dag, fortæller den garvede hækler.
– Jeg har kunnet hækle, siden jeg gik i skole, men hækling er meget mere end bare luftmasker, fastmasker og stangmasker. Der findes så mange forskellige hækleteknikker og smukke mønstre. Jeg er selv blevet totalt bidt af mosaikhækling en form for dobbelthækling, som kan give de smukkeste flerfarvede tæpper og andet i flotte mønstre. Men indimellem skal hjernen også hvile lidt fra tæpperne, da de kræver en del koncentration. Jeg elsker nemlig at hækle udfordrende mønstre, ellers kommer jeg til at kede mig, uddyber Birthe Nesgaard Johansen.
Hvad laver hun så for at hvile hjernen? Hun hækler såmænd klude til Stafet For Livet klude i 100 procent ren bomuld. I forbindelse med Stafet for livet 2023 og de efterfølgende måneder hæklede og solgte hun faktisk 100 karklude. Hun skal dog slet ikke tjene penge på at sælge kludene. Hun skal kun have garnforbruget dækket, da det jo ikke er helt billigt. Så for hver solgt klud, går der 10 kr. i Team Grønkjærs samlede pulje, som bliver doneret til Kræftens Bekæmpelse.
– Jeg er nu i gang med at hækle nogle lidt blødere klude til Stafet For Livet. Kludene er tænkt som afløseren for gæstehåndklædet, så er der altid tørre klude, og de fylder ikke meget i vask. Kludene kan selvfølgelig også bruges til karklude, mundservietter eller vaskeklude. Mit mål er at nå at hækle 100 klude. Stakken af klude vokser, men der er langt igen, og der findes i min verden ikke noget så kedeligt som at hækle klude, forklarer Birthe Nesgaard Johansen.
Derfor kan man heller ikke købe 6 ens klude. Hun hækler dem i alle mulige farver fra farveskalaen, gerne i friske og glade farver, og intet garn går til spilde. Af garnresterne hækles der nemlig stribede resteklude. Hvordan farver og striber i restekludene bliver, bestemmer garnresterne simpelthen. Kludene sælges til Stafet for Livet 2024 ved Fighterteltet på Dyrskuepladsen i Hjørring.
– Jeg håber igen i år at kunne donere en god slat ”kludepenge” til det gode formål, slutter Birthe Nesgaard Johansen.