Af Ragnhild Jakobsen
Thygesminde Allé 127
Fredericia
I september 2023 blev fem af vikingetidens danske ringborge optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Listen omfatter steder, der betragtes som enestående og med universel værdi, som er uerstattelige, og derfor skal bevares.
”Vikingetidens ringborge er helt uvurderlig kulturarv”, sagde kulturminister Jakob Engel-Schmidt den gang i et TV-interview, ”og det bliver nu anerkendt fra allerhøjeste sted. Nu som en del af verdenshistorien. Og det er utroligt for Danmark.” Erfaringen er, ifølge ministeren, at antallet af turister fra ind- og udland stiger massivt, når stederne kommer på listen.
I 2014 kom Vadehavsområdet på kulturarvslisten. Nationalpark Vadehavet er et meget stort område. Ved en screeningsproces, inden området kunne blive udpeget som center for 450 meter høje testvindmøller, havde Plan- og Landdistriktsstyrelsen fundet tre steder, hvor det blæste tilstrækkeligt, og hvor der ikke boede mennesker! Var testcenteret blevet en realitet, var der en stor risiko for, at området ville miste sin plads på UNESCOs kulturarveliste. Et politisk flertal besluttede (heldigvis) i februar 2023, at Vadehavet ikke skulle være stedet for et nyt vindmølletestcenter.
I det omtalte interview svarede Jakob Engel-Schmidt ja, til at han havde haft møder med interessenter om muligheden for at få andre områder, bygninger og fortidslevn optaget på Kulturarvslisten – men mere ville han ikke fortælle.
Folketingsmedlem Per Larsen (K) fra Hjørring er en af de interessenter, som har talt med kulturministeren om Børglum Kloster og visionerne om at få den nordjyske kunst- og kulturhistoriske turistattraktion optaget på den danske tentativliste – for senere at kunne søge om optagelse på UNESCOs Verdensarvsliste. Det kræver mange forberedelser, og familien, som ejer klosteret, har i flere år arbejdet målrettet på at få det optaget på listen. Det fortæller Per Larsen om i artiklen ”Børglum Kloster som verdensarv” i Nordjyske den 7. juli 2023. I den fortæller han også om klosterets historie, som strækker sig i omkring tusind år.
Børglum Kloster var oprindelig en kongsgård og blev senere et kloster og bispesæde med egen domkirke. Rent historisk fortæller den periode om den katolske kirkes magt og udbredelse i Danmark og Norden og knyttes dermed sammen med den tids Europæiske historie. At være en del af Europæisk historie peger for mig at se på, at et sted har en enestående universel historie, og det er netop et af kriterierne for at være egnet til optagelse på verdensarvslisten.
Desværre er klosterets muligheder for at blive en del af UNESCOs Verdensarv truet af Hjørring Kommunes planer om at opstille både vindmøller og solceller i en radius rundt om klosteret. Ifølge UNESCOs retningslinjer omkring moderne infrastruktur, bør dette ikke ske tæt på verdensarvssteder. Den problematik forstod et politisk flertal ved Vadehavscenteret.
Må et politisk flertal ved byrådsmødet på onsdag den 28. stemme imod ansøgernes planer og derved redde muligheden for at få kommunens unikke turistattraktion, Børglum Kloster, på UNESCOs Kulturarvsliste.