Af Bjarne Laustsen (S)
Medlem af Folketinget
Fiskeriordfører
Jeg er stolt af dansk fiskeri, og som socialdemokrat er jeg optaget af at sikre udviklingen af dansk fiskeri. For dansk fiskeri bidrager ikke kun med sunde og klimavenlige fødevare.
Fiskerierhvervet sikrer også mange vigtige arbejdspladser på ordentlige vilkår. Ikke mindst her i Nordjylland. Fiskeriet stiller samtidig garanti for praktikpladser og tager et stort ansvar for at uddanne fremtidens fiskere. Det er social bæredygtighed i verdensklasse, og det kan mange erhverv lære af. Når det er sagt, er jeg naturligvis optaget af at fiskeriet bliver mere miljøvenligt.
I den forbindelse vil jeg gerne slå fast, at jeg oplever, at fiskerierhvervet tager ansvaret på sig. Danmarks Fiskeriforening har klart sagt, at de gerne vil tale med om flere beskyttede områder, hvor fiskeri med bundslæbende redskaber begrænses. Og det er ikke så længe siden, at Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Naturfredningsforening i fællesskab fremlagde et forslag om at frede 10% af det danske havareal.
Samarbejde er vejen frem. Det håber jeg også, de er klar over i Danmarks Naturfredningsforening, hvor det virker som om, man har mere travlt med smædekampagner mod dansk fiskeri end med at finde løsninger. Og der er brug for samarbejde og dialog. Ikke konflikt.
Jeg vil gerne minde om, at fiskeriet i årevis har taget ansvar. For de danske fiskere har stort set indstillet fiskeriet i hele den vestlige Østersø, og de seneste opgørelser fra DTU Aqua viser, at der kun blev fisket med bundslæbende redskaber på 19,7% af den danske havbund i 2022.
Den seneste internationale forskning konkluderer, at miljøbelastningen stiger, hvis man skal tilvejebringe den samme mængde animalske protein på land. Derfor mener jeg, det er vigtigt, at vi holder fast i, at der skal være plads til trawlfiskeriet.
I Socialdemokratiet vil vi udvikle trawlfiskeriet. Jeg mener derfor, at der skal skrues op for indsatsen for at udvikle trawlredskaberne, så de sætter et mindre aftryk på havbunden. Eksempelvis kan der være et stort potentiale i at anvende såkaldte flydedøre, der både mindsker brændstofforbruget og kontakten med havbunden.
Sidste år indgik regeringen med Socialdemokratiet i spidsen en aftale om en havplan, der både giver plads til trawlfiskeriet og afsætter midler til udvikling af fiskeriet. Alle partier i Folketinget nikkede til, at det fortsat skal være muligt at fiske med trawl i naturbeskyttede områder. Mange af de naturbeskyttede områder er i dag udpegede for at beskytte marsvin og fugle. Og det har trawlfiskeriet ikke indflydelse på. Derfor er det tåbeligt at anlægge en tilgang, hvor man forbyder trawlfiskeriet i områderne uden at skele til, hvad det er, man ønsker at beskytte. Det er både regeringen og Socialdemokratiets synspunkt.
Jeg er glad for, at min partifælle Niels Fuglsang er begyndt at interesse sig for fiskeriet. Jeg går selvfølgelig ud fra, at han bakker op om linjen fra havplanen. Jeg vil opfordre ham til at tage fat på nogle af de sager, hvor EU lige nu spænder ben for en indsats for havmiljøet. Det gælder i forhold til de hollandske og belgiske bomtrawlere, hvor det er nødvendigt med en indsats på EU-niveau.
Det gælder også for både sæl og skarv, som har stor betydning for fiskebestandene. For nyligt fik vi i Folketinget et svar, hvor en ekspert fra DTU Aqua fortæller, at skarven fortærer 25 millioner små torsk i den vestlige Østersø hvert år. Han siger direkte, at prædiktionen er så voldsom, at det bliver svært at genoprette fiskebestandene. Her skal EU altså ind i kampen.
Det er en forudsætning for, at vi igen kan få et sundt havmiljø i de indre danske farvande.