Handelsstandsforeningen Hjørring Handel er inde i en rigtig positiv udvikling med et voksende antal medlemmer samt god opbakning fra Hjørring Kommune og erhvervslivet. Et af mange nøgleord er samarbejde også på tværs af tidligere grænser.
På Hjørring Handels generalforsamling torsdag på Hjørring Kro blev nævnt et medlemstal i 2023 på 162 mod 149 året før. Der er kommet en del nye medlemmer til fra andre dele af erhvervslivet. Flere og flere ser det fornuftige i at støtte handelsstanden, der skaber rigtig mange arbejdspladser.
For virksomheder vil det sikkert også være nemmere at tiltrække arbejdskraft, når der i Hjørring er et godt udbud af butikker og andre tilbud. Det kommer ikke af sig selv, og der skal mange gode kræfter til.
Formanden for Hjørring Handel, Betina D. Jensen, stillede i bestyrelsens beretning spørgsmålet; Hvem er reelt ansvarlig for en attraktiv by?
– Meget ligger nu på vores forenings skuldre, men er det reelt blevet handelsstandsforeningens opgave alene?
Hun udtrykte tilfredshed med endelig at være kommet på det kommunale budget med et årligt tilskud på 200.000 kroner til Hjørring Handel, som i parentes bemærket også er Hjørring bys turistforening. Pengene fra den store fælles kasse anvendes primært til at sikre medarbejder nummer to til de mange opgaver i foreningen.
Betina D. Jensen oplyste, at der andre steder bruges mange flere skattekroner til arbejdet med at skabe aktiviteter, markedsføre området og så videre.
Formanden gav et eksempel fra den noget mindre Middelfart Kommune, hvor 10 store virksomheder bidrager med hver 100.000 kroner tre år i træk. Herudover bidrager Middelfart Kommune og andre aktører til, at livet i midtbyen løses i fællesskab med et årligt budget på 5,2 millioner kroner.
Herning, Viborg og Vejle blev nævnt som andre eksempler på byer og kommuner, hvor der bidrages til et fælles budget, der kan skabe masser af aktivitet og udvikling til glæde for såvel forretningsdrivende som kunderne.
Det glæder også de mange ansatte og er dermed også i sidste ende til gavn for fællesskabets store kasse, der bidrager til velfærd og meget mere.
Der arbejdes i Hjørring Handel blandt andet med fem anbefalinger fra organisationen Danske Handelsbyer
Det er blandt andet, at kundeflowet i midtbyen skal øges ved at sætte klare grænser for udviklingen langs Frederikshavnsvej for dermed at skabe forudsætning for udvikling i midtbyen.
Det er også at fastlægge og opdatere centerstrukturen i Hjørring med bymidten og aflastningsområdet som de to store centre med hver deres profil, det nuværende bydelscenter i Nordbyen ved Højene, et nyt bydelscenter i Sydbyen samt et antal lokalcentre og enkeltstående butikker, der kan dække de lokale behov for dagligvareindkøb.
Det nævnes også, at vækst i turismen skaber vækst i handelslivet. Der er allerede et turismedialog forrum med formænd, og event- og aktivitetschef Rikke Ejsenhardt er i dialogforum med turistchefer og handelschefer i kommunen.
Der et rigtig godt samarbejde med paraplyorganisationen Destination Nordvest Kysten, som Hjørring Kommune betaler tre millioner kroner til årligt til blandt andet markedsføring og aktiviteter som for eksempel Hook & Cook, der i sommer trak mange mennesker til mange byer.
Storytelling, sådan på godt dansk, skaber sammenhold og giver fælles retning, lyder det fra Hjørring Handel. Det handler i bund og grund om at fortælle masser af gode historier og dermed være med til at tale vores del af landet op – og dermed også bidrage til at øge bosætningen.
– Det er vigtigt, at vi snakker vores midtby og kommune op, som Betina D. Jensen udtrykte det.
Valgene var hurtigt klaret, idet Betina D. Jensen, Jane Olesen og Jørgen Haldrup Petersen modtog genvalg. Rebecca Jacobsen blev valgt ind i stedet for Mads Pedersen, som efter otte år i bestyrelsen ikke ønskede genvalg. Det fik han tak for, altså ikke at han trådte ud af bestyrelsen, men tak for det store arbejde, han har bidraget med.
Morten Kjær blev genvalgt som suppleant, og det samme gjorde Bjørn Nielsen fra P.J. Revision.
Læs også…