Af Jakob Dyrman
EP-kandidat
Venstre
EU-landene har sat sig et ambitiøst mål for at nedbringe fødevaretab og madspild. I EU går næsten 59 millioner ton fødevarer til spilde hvert år, det svarer til 131 kg. affald pr. person om året.
Ineffektiviteten i fødevareforsyningskæden og i forbrugerleddet har indvirkning på flere områder, og en begrænsning heraf, kan derfor bidrage til kampen mod sult og til kampen mod klimaændringer.
Desværre ser vi også, at fødevareproduktionen står overfor massive udfordringer på grund af de geopolitiske spændinger, vi ser rundt om i verden, som eks. Rusland-Ukraine konflikten, de fortsatte koldkrigsspændinger i Asien og som følge af en fremtidig global forøgelse af antallet af mennesker på vores klode.
Det betyder, at vi i Europa og i Danmark skal værne om vores fødevareproduktion, så vi fortsat kan producere vores fødevarer tæt på os selv, og at vi fremadrettet bliver dygtigere til at undgå unødig madspild.
Det glæder mig derfor at regeringen i Danmark med fødevareminister Jacob Jensen i spidsen, har lanceret en ny strategi mod madspild. Initiativer som spiller rigtig fint ind i den måde man fra EU’s side ønsker at tackle fødevaretab og madspild på.
For mig at se er det vigtigt, at vi på EU-niveau arbejder på dels, at begrænse mængden af fødevarer, der går til spilde under produktionen og i distributionen, og at vi arbejder på at fremme unødig madspild i husholdningerne.
Derudover mener jeg det er vigtigt, at man fremmer donationer af madvarer til dem, som ikke har råd til et helt måltid hver anden dag, dem er der immervæk 33 millioner af i EU. Og behovet for hjælp er i den grad stigende herhjemme i Danmark også.
Personligt er jeg medlem af den landsdækkende organiation StopSpildLokalt, og her ser vi tydeligt et stigende behov blandt lokale befolkninger.
Ved at tilskyndelse til donation af fødevarer, genbruge næringsstoffer til kompost og til forbrænding med energiindvinding, bekæmper vi både sult og klimaændringer.