Af Karsten Lauritzen
Folketingsmedlem
Tidligere minister
Venstre
En britisk kræftspecialist, Karol Sikora, har sammen med to sundhedsøkonomer fra London School of Economics undersøgt, hvad den første britiske nedlukning i foråret 2020 betød for kræftsygdomme. Konklusionen er desværre ildevarslende: ”brug af nedlukning for at forhindre covid-19-dødsfald kan resultere i tab af flere leveår, end der reddes”.
Britiske tal viser, at antallet af nyopdagede kræfttilfælde i foråret faldt fra de forventede 30.000 til blot en tiendedel. Nu tror jeg at vores sundhedsvæsen er bedre end det britiske, det er dog tankevækkende at Danske Patienter vurderer, at der er diagnosticeret 150.000 færre patienter end normalt. Kræftens Bekæmpelse vurderer, at der er i perioden marts til december 2020 blev udredt 2800 færre kræftpatienter end normalt.
Jeg ved at nogen vil mene det er upassende, men jeg tillader mig altså at stille spørgsmålstegn ved hvem der egentligt betaler prisen for restriktionerne – og om prisen kan blive for høj Statsministeren har sagt at ”et coronadødsfald er et for meget”, men hvad med de andre dødsfald, der alt andet lige må være konsekvensen af, at øvrige sygdomme slet ikke diagnosticeres?
Sygdomme tager ikke højde for nedlukning, de arbejder ikke hjemme og de er slet ikke klar over, at der er corona. Derfor har vi i Venstre kaldt sundhedsministeren i samråd i dag kl. 14. Vi presser på for at få et svar på, hvilke initiativer ministeren vil tage for at rette op på det udrednings- og behandlingsmæssige efterslæb, coronakrisen har betydet for særligt borgere der ikke har fået den kræftbehandling, de har krav på.